Uniunea Europeană MENŢINE SANCŢIUNILE ECONOMICE împotriva Rusiei. Care este motivul

Uniunea Europeană a declarat marţi că acordul de pace din estul Ucrainei nu a fost aplicat 'corect' şi a decis prin urmare să menţină sancţiunile economice împotriva Rusiei, informează AFP, citată de Agerpres.

30 sept. 2014, 15:28
Uniunea Europeană MENŢINE SANCŢIUNILE ECONOMICE împotriva Rusiei. Care este motivul

‘Deşi au fost înregistrate evoluţii încurajatoare în procesul politic şi în punerea în aplicare a anumitor aspecte ale protocolului de la Minsk’, care prevede o încetare a focului şi un acord de pace, ‘este necesară aplicarea în mod corect a unor puncte esenţiale ale acestui protocol’, a declarat serviciul diplomatic al UE într-un comunicat.

Cele 28 de state membre ale UE au înăsprit sancţiunile împotriva Rusiei la 12 septembrie, limitând accesul companiilor ruse pe pieţele financiare, fiind vizate în special bănci şi companii care activează în domeniul apărării şi a sectorului petrolier. Totodată, măsuri de îngheţare a activelor şi interdicţii de călătorie în UE sunt în vigoare în cazul a 119 personalităţi ruse şi ucrainene şi a 23 de entităţi acuzate că ar fi implicate în conflictul din Ucraina.

Cu toate acestea, UE a cerut serviciului diplomatic şi Comisiei să prezinte la sfârşitul lunii septembrie o evaluare a situaţiei care ar putea, în cazul înregistrării de progrese, să deschidă calea ridicării sancţiunilor. Această evaluare a fost studiată marţi de către ambasadorii celor 28 de state UE.

Citeşte şi NATO afirmă că a observat o RETRAGERE SEMNIFICATIVĂ a forţelor ruse din Ucraina

‘UE va continua de asemenea eforturile împreună cu părţile implicate pentru găsirea unei soluţii paşnice la criza din estul Ucrainei’, se precizează în comunicat. Uniunea Europeană ‘va continua să urmărească evoluţiile de pe teren şi să evalueze punerea în aplicare a protocolului de la Minsk’, se mai spune în document.

Citeşte şi Gazul rusesc, mai tare ca principiile: Merkel vrea să continue parteneriatul energetic cu Rusia

‘În cazul în care situaţia de pe teren va permite, Comisia şi serviciul diplomatic vor fi invitate să prezinte Consiliului (care reprezintă statele) propuneri pentru modificarea, suspendarea sau retragerea sancţiunilor în vigoare, în parte sau în totalitate’, a confirmat UE.

Potrivit unei surse europene, o nouă evaluare ar putea fi discutată în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai UE, la 20 octombrie, la Luxemburg. Această reuniune va avea loc înaintea summitului şefilor de stat şi de guvern programat pentru 23 şi 24 octombrie la Bruxelles.