Uniunea Europeană pregăteşte sancţiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană va pregăti sancţiuni precise împotriva Rusiei în domeniul tehnologiilor de ultimă generaţie şi apărării în urma prăbuşirii unui avion malaezian în Ucraina, a anunţat marţi şeful diplomaţiei austriece Sebastian Kurz, citat de agenţia France Presse, citată de Agerpres.

22 iul. 2014, 14:56
Uniunea Europeană pregăteşte sancţiuni împotriva Rusiei

UE pregăteşte sancţiuni împotriva Rusiei în domeniul apărării. ‘Comisia va fi mandatată să pregătească sancţiuni precise în sectoarele tehnologiilor-cheie şi militare’, a declarat ministrul austriac pe marginea unei reuniuni a omologilor săi la Bruxelles. Această decizie a fost confirmată şi de o altă sursă europeană, neprecizată, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Citeşte şi Decizia RUSIEI care îngrijorează lumea: S-ar putea relua ÎNARMAREA NUCLEARĂ

Potrivit unei alte surse, măsurile sectoriale avute în vedere, pe lângă sectoarele apărării şi al înaltelor tehnologii, ar putea viza accesul la pieţele financiare europene, bunurile cu dublă folosinţă – civilă şi militară – şi sectorul energetic, în special cel petrolier şi gazier.

Citeşte şi Parlamentul European cere un embargo asupra vânzărilor de arme către Rusia

Pe de altă parte, nu era clar marţi după-amiază dacă aceste eventuale măsuri ar intra în câmpul sancţiunilor economice de anvergură aşa-numite de ‘fază a 3-a’, a căror adoptare ar presupune o nouă reuniune a şefilor de stat şi de guvern ai statelor membre, sau dacă ele ar urma să rămână în cadrul sancţiunilor precise mai limitate.

Miniştrii europeni de externe vor ameninţa în câteva zile Rusia cu noi sancţiuni dacă Moscova nu cooperează imediat şi deplin pentru elucidarea cauzelor prăbuşirii avionului malaezian Boeing 777 în estul separatist al Ucrainei, a declarat marţi ambasadorul Olandei pe lângă Uniunea Europeană, Pieter De Gooijer, citat de agenţia DPA.

O declaraţie comună a miniştrilor europeni de externe, reuniţi marţi la Bruxelles, va arăta determinarea lor ‘de a acţiona dacă o cooperare deplină şi imediată (din partea Rusiei n.red) nu se va materializa’, a declarat diplomatul olandez în timpul unei dezbateri desfăşurate la Parlamentul European, precizând că o decizie va fi luată în câteva zile.

‘Din punctul nostru de vedere, unitatea Uniunii Europene este crucială, atât pentru populaţia noastră, cât şi în faţa Rusiei … Acest eveniment tragic este foarte grav şi drept urmare (…) vor fi luate măsuri concrete’, a menţionat ambasadorul olandez.

Dintre cei 298 de oameni aflaţi la bordul avionului, care cel mai probabil a fost doborât de o rachetă sol-aer lansată dintr-o zonă controlată de separatiştii proruşi, 192 erau olandezi.