Universitatea din Bucureşti va da burse studenţilor afectaţi de alocarea locurilor

Universitatea din Bucureşti caută soluţii pentru studenţii care vor fi afectaţi de alocarea locurilor, prin acordarea unor burse sau finanţări de la angajatori pentru a îi determina pe tineri să nu părăsească facultatea. Ministrul Popa va avea, luni, o întâlnire cu reprezentanţii studenţilor.

20 apr. 2018, 14:23
Universitatea din Bucureşti va da burse studenţilor afectaţi de alocarea locurilor

„Dacă nu se vor rezolva aceste lucruri, până la admitere, noi suntem conştienţi că trebuie să facem ceva pentru studenţii noştri. (…) Problema cea mare este pentru studenţi şi ne gândim să găsim modalităţi pentru acest an dacă ministerul va rămâne pe această poziţie pentru a compensa, pentru a-i ajuta pe studenţi prin burse pe care se le dea universitatea, prin finanţări de la angajatorii noştri, care să îi ţină în facultate pe studenţii noştri foarte buni. Cum ar fi ca un student, care termină la drept sau la sociologie, să meargă la un master pe inginerie?”, a precizat preşedintele Senatului Universităţii din Bucureşti, Marian Preda.

Potrivit Mediafax, acesta a precizat că, pentru universitate, componenta financiară ar fi uşor de rezolvat prin alocarea mai multor locuri la taxă.

În contextul în care ministrul Valentin Popa a declarat, săptămâna trecută, că media absolvenţilor de ştiinţe umaniste, din România, este mai mare decât cea europeană, conducerea Universităţii Bucureşti vine să îl contrazică, prin statistici oferite de Eurostat.

Potrivit Eurostat, în ceea ce priveşte ştiinţele economice, sociale, umaniste şi arte, România are absolvenţi sub media Uniunii Europene. În schimb, conform aceluiaşi raport, ţara noastră este pe locul doi la distribuţia studenţilor în domeniul sănătăţii, în tehnologia informaţiei, ştiinţe inginereşti sau agricultură.

Rectorul precizează că această criză declanşată la nivelul învăţământului superior este cauzată de lipsa unui set de principii şi a unei metodologii europene.

„Nu rămânem doar la nivelul unor declaraţii de principiu, anunţăm acum şi dorinţa noastră de a organiza o dezbatere universitară la care invităm şi membri ai Guvernului şi ai Ministerului Educaţiei, pentru a discuta toate aceste principii vitale pentru dezvoltarea învăţământului superior. Cum anume sunt folosiţi banii publici, cum este respectată autonomia universitară, toate acestea în ideea că trebuie să servim interesele de formare a tinerei generaţii”, a menţionat rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru.

Senatul Universităţii din Bucureşti a solcitat Ministerului Educaţiei anularea imediată a repartizării locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019 şi revenirea la cifra de şcolarizare aferentă anului universitar anterior, până la elaborarea şi implementarea unor criterii juste şi transparente.

Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a explicat, luni, că alocarea locurilor la universităţi nu s-a făcut pe criterii politice, precizând că repartizarea actuală este una preliminară, cea definitivă urmând să aibă loc în toamnă.

Potrivit acestuia, la studiile de licenţă, Universitatea pierde 60 de locuri faţă de anul precedent, la master sunt alocate cu 334 de locuri mai puţin, iar la doctorat, au fost „tăiate” 59 de locuri, cu 17% mai puţin decât în anul universitar 2017-2018″.