Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport va avea curs de şah

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi-a manifestat marţi speranţa ca începând din semestrul al doilea al anului universitar în curs să existe un curs de şah la Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport.

09 dec. 2014, 15:43
Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport va avea curs de şah

„Noi sperăm ca în semestrul al doilea al acestui an universitar să existe o disciplină universitară, nu un program, o disciplină la Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport. Aştept invitaţia domnului rector să asistăm la primul curs de şah ţinut într-o universitate românească”, a declarat ministrul Educaţiei la sediul MEN.

Cursul ar urma să fie susţinut de un profesor de şah care este catalogat internaţional.

Remus Pricopie a precizat că a aprobat de curând un ordin de ministru prin care se reglementează cine poate să predea şahul.

„Sunt anumite cerinţe şi în colaborare cu Federaţia Română de Şah (FRŞ) am stabilit, folosind pe de o parte standardele noastre – este vorba de standarde pedagogice -, pe de altă parte standardele Federaţiei Române de Şah, la ce nivel minim poate cineva să fie considerat profesor de şah. Introducerea unei măsuri într-un sistem de educaţie nu se poate face peste noapte, nu ai cum să predai şah mâine în toate unităţile de învăţământ, este un proces gradual. Ne interesează pe de o parte profesorii care sunt capabili să predea, pe de altă parte, dotarea şi încercăm să lucrăm pe toate aceste planuri şi numai în momentul în care ai în toate şcolile din România, se poate vorbi despre un curs obligatoriu de şah, dar care nu poate să fie pe toată perioada ciclului de învăţământ, ci o primă etapă de un an sau doi”, a afirmat ministrul Educaţiei.

Potrivit acestuia, şahul va putea fi predat de cadre didactice, indiferent de domeniu, dar care să fie legitimate la FRŞ ca jucători profesionişti.

La rândul său, preşedintele FRŞ, Sorin-Avram Iacoban, a spus că şahul dezvoltă analiza, sinteza, comunicarea, spiritul de echipă, voinţa şi gândirea într-un timp scurt.

„Sperăm ca şahul să devină o materie obligatorie şi să ajungă în toate şcolile din România”, a afirmat el.

500 de şcoli participante la programul naţional ‘Educaţie prin Şah în Învăţământul Preuniversitar’ au primit marţi, la sediul Ministerului Educaţiei Naţionale, o donaţie din partea FRŞ, constând în truse speciale cu câte 10 garnituri de piese, 10 table pliabile de şah, o tablă portabilă de demonstraţie, două manuale (pentru fiecare an de studiu) şi programa primilor doi ani de studiu.

Cele 500 de unităţi de învăţământ au fost selectate pe baza unor criterii clare: existenţa unor cluburi de şah, dorinţa elevilor de a practica şahul în şcoli, existenţa profesorilor care pot preda şahul ca disciplină, participarea la concursuri naţionale/internaţionale a elevilor/unităţilor de învăţământ.

Evenimentul a avut loc în prezenţa ministrului Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie.