UNPR vrea pensii mai mari pentru ziarişti. Detalii din proiectul de lege

Proiectul UNPR pentru introducerea indemnizaţiilor suplimentare la pensie pentru jurnalişti a intrat în linie dreaptă. Liderii partidului au anunţat că au strâns deja o parte din semnături pentru depunerea lui şi au şi primit semnale pozitive din partea ziariştilor din toată ţara.

05 mai 2015, 11:51
UNPR vrea pensii mai mari pentru ziarişti. Detalii din proiectul de lege

UNPR vrea să adauge şi ziariştii lângă de muzicieni, pictori, scriitorii, arhitecţi în cadrul unei legi care le dă dreptul la o indemnizaţie suplimentară la pensie. „De la 18 la 65 de ani, vârsta limită de pensionare, un ziarist poate că nu are 40 de ani vechime pe cartea de muncă sau contract de muncă, iar atunci se trezeşte cu o pensie mică„, justifică această iniţiativă senatorul UNPR, Haralambie Vochiţoiu.

Citeşte şi Schimbări importante în sistemul de pensii. Ce-i aşteaptă pe românii care au lucrat în condiţii grele

Propunerea prevede introducerea unei indemnizaţii de 50 la sută din pensie, dar nu mai mult de două salarii minime pe economie. UNPR a strâns deja o parte dintre semnăturile necesare pentru a depune această iniţiativă.

Nu este vorba nici de o pensie specială şi nici de o botniţă pusă presei. Chiar dacă mai există unele bonusuri sau drepturi de autor, ele nu sunt contabilizate la sfârşitul activităţii„, spune şi secretarul general al Uniunii Ziariştilor Profesionişti, Benone Neagoe.

Legea cere ca ziaristul să facă parte cel puţin 5 ani dintr-o uniune de creaţie şi să aibă 15 ani vechime în câmpul muncii.