Zeci de migranţi prinşi la Giurgiu şi Constanţa

Poliţiştii de frontieră din Giurgiu au descoperit, ascunşi într-un microbuz încărcat cu mobilă, unsprezece cetăţeni din Afganistan, Pakistan şi Bangladesh, care intenţionau să intre ilegal în România. De asemenea, paisprezece irakieni au fost prinşi de poliţiştii constănţeni după ce au intrat ilegal în ţară, ei fiind însoţiţi şi de cinci călăuze bulgare, care urmau să-i transporte până în Germania.

05 oct. 2017, 09:03
Zeci de migranţi prinşi la Giurgiu şi Constanţa

Poliţiştii de frontieră din Giurgiu au descoperit, ascunşi într-un microbuz încărcat cu mobilă, unsprezece cetăţeni din Afganistan, Pakistan şi Bangladesh, care intenţionau să intre ilegal în România. Aceştia au fost predaţi autorităţilor bulgare.

Şoferul microbuzului şi însoţitorul acestuia, doi cetăţeni români, au fost arestaţi preventiv pentru trafic de migranţi.

„În baza unei analize de risc, poliţiştii de frontieră au efectuat un control amănunţit asupra microbuzului, ocazie cu care au fost descoperiţi în interiorul mijlocului de transport, ascunşi în partea din faţă a compartimentului marfă, sub piesele de mobilier, unsprezece cetăţeni străini”, susţine Poliţia de Frontieră.

Aceştia sunt cetăţeni din Afganistan, Pakistan şi Bangladesh, nouă bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 37 ani şi doi minori, în vârstă de 14, respectiv 17 ani.

„Persoanele în cauză au declarat că s-au urcat în mijlocul de transport lângă localitatea Sofia-Bulgaria şi intenţionau să treacă ilegal frontiera pentru a ajunge într-o ţară din Spaţiul Schengen”, spun poliţiştii.

14 irakieni au fost prinşi la Constanţa după ce au intrat ilegal în ţară

Paisprezece irakieni au fost prinşi de poliţiştii de frontieră constănţeni după ce au intrat ilegal în ţară, ei fiind însoţiţi şi de cinci călăuze bulgare, care urmau să-i transporte până în Germania. Irakienii au fost predaţi autorităţilor bulgare pentru continuarea cercetărilor, iar călăuzele au fost reţinute, fiind propusă arestarea lor preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit unui comunicat al Gărzii de Coastă, o echipă formată din lucrători ai Postului de Poliţie Albeşti i-a informat pe poliţiştii de frontieră că în apropierea localităţii de frontieră Albeşti au identificat 14 persoane care se deplasau pe jos şi care nu îşi justificau prezenţa în zonă. O patrulă a poliţiei de frontieră din cadrul Grupului de Nave Mangalia a preluat persoanele reţinute şi s-a stabilit că grupul de persoane este format din cetăţeni irakieni, trei bărbaţi, cinci femei şi 6 copii.

De asemenea, în zonă a fost identificat în trafic un autoturism înmatriculat în Bulgaria, în care se aflau patru cetăţeni bulgari cu vârste cuprinse între 31 şi 42 de ani. În Mangalia a mai fost identificat un microbuz Mercedes Sprinter, în care se afla un alt cetăţean bulgar în vârstă de 28 ani.

Cetăţenii irakieni le-au declarat anchetatorilor că intenţionau să ajungă în Germania şi că au trecut ilegal frontiera din Bulgaria peste frontiera verde cu ajutorul celor cinci cetăţeni bulgari. Grupul urma să fie preluat şi transportat cu cele două autovehicule până în apropierea frontierei de vest.

Poliţiştii de frontieră, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, fac cercetări pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat pentru cetăţenii irakieni, respectiv trafic de migranţi pentru cei cinci bulgari.

Conform Acordului de readmisie româno-bulgar, cetăţenii irakieni au fost predaţi autorităţilor bulgare pentru continuarea cercetărilor, autoturismele respective au fost confiscate, iar călăuzele bulgare au fost reţinute pentru 24 de ore, urmând să fie prezentate Tribunalului Constanţa cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.