Unui fost preşedinte i s-a retras paşaportul şi este condamnat la închisoare. Nu poate să părăsească ţara

Fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a fost împiedicat să părăsească teritoriul ţării cu câteva ore înainte de a pleca spre Etiopia, a anunţat joi ministerul Justiţiei, a doua zi după condamnarea sa, în recurs, la o pedeapsă cu închisoarea.

26 ian. 2018, 06:43

Favoritul la următoarele alegeri prezidenţiale din Brazilia urma să participe la Addis-Abeba la o conferinţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), dar un judecător federal „a ordonat împiedicarea fostului preşedinte de ieşi din ţară”, a precizat ministerul, într-un comunicat.

Această măsură a fost luată după eşecul suferit de Lula în justiţie, în urmă cu o zi, în cadrul unui proces care a ţinut în suspans Brazilia, dar a şi divizat-o. O curte de apel din Porto Alegre a confirmat miercuri că fostul şef de stat este vinovat de corupţie pasivă şi spălare de bani pentru a fi acceptat un triplex de la o companie de construcţii.

Decizia justiţiei a agravat cu o treime pedeapsa cu închisoarea, la 12 ani şi o lună, Lula fiind lăsat liber însă în aşteptarea judecării recursurilor pe care apărarea sa le va depune. „Suntem pe cale să executăm un ordin judiciar de retragere a paşaportului fostului preşedinte Lula”, a spus un purtător de cuvânt al poliţiei federale, pentru AFP. „Am aflat această veste cu consternare”, au precizat rapid avocaţii lui Lula, contestând calificarea judecătorului federal de a-l împiedica pe Lula să părăsească teritoriul brazilian.

Citeşte şi Un fost premier a fost pus sub acuzare pentru luare de mită

Curtea de apel din Porto Alegre „fusese informată de călătorie şi nu a impus nici cea mai mică restricţie”, au arătat aceştia, potrivit Agerpres.

Lula este dat ca favorit în sondajele privind scrutinul prezidenţial din octombrie, cu o treime dintre brazilieni care ar fi gata să îl voteze pe cel care îşi clamează nevinovăţia şi se declară o victimă a unui „pact diabolic” menit să-i bareze calea spre un al treilea mandat de preşedinte.