Unul din trei studenţi suceveni consideră că degeaba ai facultate dacă nu ai relaţii

Unul din trei studenţi suceveni consideră că reuşita socială şi profesională după absolvirea facultăţii este condiţionată de reţeaua socială, conform unui studiu realizat de Centrul de Consiliere şi Orientare în Carieră al instituţiei academice sucevene.

RomaniaTV.net
22 ian. 2013, 12:45
Unul din trei studenţi suceveni consideră că degeaba ai facultate dacă nu ai relaţii

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a făcut public, marţi, un studiu realizat în perioada octombrie 2012 – ianuarie 2013 de Centrul de Consiliere şi Orientare în Carieră al instituţiei, prin care au fost identificate criteriile de orientare academică ale candidaţilor care aleg universitatea suceveană, precum şi sursele acestora de informare, factorii de influenţă în decizia luată, dar şi aşteptările lor cu privire la activitatea academică.

Sursa citată precizează că acest studiu a fost fãcut pe o treime din totalul studenţilor din anul I, forma de învăţământ zi, iar din cele 642 de chestionare anonime valide a rezultat că factorii principali în alegerea Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava sunt în foarte mare măsură apropierea de casă (42,7%) şi calitatea cadrelor didactice (24,3%).

Studiul arată că sursele principale de informare sunt paginile web ale universităţii, urmate de broşurile editate de universitate, actualii studenţi şi prezentările în licee, iar factorii de influenţă a deciziei de a urma cursurile Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava sunt, în ordine, familia (80,75%), prietenii (60,25%) şi profesorii (57,97%).

Totodată, studenţii chestionaţi consideră că facultatea reprezintă o cale de a cunoaşte cât mai multe (30%), o cale de a obţine o slujbă bine plătită (29%), un mod de a cunoaşte cât mai mulţi oameni (25 %), respectiv un prilej de distracţie (16%).

Din punct de vedere al utilităţii studiilor pe care le urmează, tinerii au apreciat că acestea oferă competenţele pentru a fi un specialist în domeniu – 93,6%, satisfac aspiraţiile de dezvoltare personală – 86,0%, sunt o condiţie pentru a reuşi în viaţă -83,8% şi le vor spori şansele de a avea un venit mai mare – 76,6%.

Potrivit aceluiaşi studiu, unul din trei studenţi condiţionează reuşita socială şi profesională după absolvirea facultăţii de reţeaua socială, 37,4% dintre cei chestionaţi apreciind că „degeaba termini o facultate dacă nu ai relaţii”.

Din punct de vedere al aşteptărilor studenţilor, după primul an acestea se concretizează în acumularea de cunoştinţe şi competenţe (68,5%), dar şi să devină bursieri şi să treacă pe locurile de la buget (peste 50%).

Studiul mai arată că în privinţa competenţelor pe care studenţii vor să le dobândească sau să le dezvolte de-a lungul studiilor universitare acestea sunt specialist în domeniu, transpunerea cunoştinţelor în practică şi argumentare verbală (peste 90%), capacitatea de comunicare, capacitatea de organizare, argumentare scrisă, capacitatea de a lucra în echipă, creativitate, capacitatea de a conduce o echipă, punctualitate, limbă străină (90%).

Totodată, studenţii consideră că pe parcursul studiilor universitare îşi pot dezvolta gândirea analitică, capacitatea de a lucra într-o echipă interdisciplinară, cunoaşterea domeniilor conexe, gândire sintetică, gestionarea emoţiilor, cunoştinţe de computer şi spirit critic (80%).

Rezultatele cercetării mai arată că la finalul studiilor universitare studenţii universităţii sucevene vizează, în primul rând, ocuparea unui loc de muncă în domeniu (66,7%), în timp ce 32 la sută doresc să continue studiile prin masterat, 28,1 la sută vor să fie specialist în domeniu, 25,5 la sută vor să acumuleze cunoştinţe care pot fi aplicate la locul de muncă, iar 21,6 % vor să aibă o carieră de succes.