Uraganul Irma a avansat la categoria 4 şi a ajuns în Florida. Autorităţile americane raportează primii morţi UPDATE LIVE VIDEO

Aproape şapte milioane de oameni au primit ordin de evacuare în Florida şi Georgia, înainte ca uraganul Irma, care a fost retrogradat la nivelul trei din cinci pe scara Saffir-Simpson, să lovească statul american, au anunţat oficiali din serviciile de administrare a situaţiilor de urgenţă, citaţi de Associated Press.

10 sept. 2017, 06:09

UPDATE, ora 19.40: Uraganul Irma a făcut deja o victimă la Florida Keys şi două în partea continentală a Floridei, au anunţat duminică autorităţile. Un bărbat a murit după ce camioneta sa a fost luată de vânt şi izbită într-un copac la Florida Keys. Alte două persoane şi-au pierdut viaţa într-un accident rutier provocat pe continent de ploaia şi vântul aduse de uraganul Irma, a anunţat poliţia din Florida. Accidentul a avut loc duminică dimineaţă, în comitatul Hardee, la sud-est de Tampa.

UPDATE: Ochiul furtunii avansează spre centrul Floridei. Peste 430.000 de locuinţe au rămas fără curent electric, iar 50.000 s-au refugiat în adăposturi speciale. Oraşe ca Tampa şi St.Petersburg se află în calea furtunii. Golful Tampa care are o populaţie de aproximativ 3 milioane de oameni nu a mai fost lovit de un asemenea uragan din 1921.


UPDATE: Ochiul Uraganului Irma a ajuns în sudul insulelor Floridei, iar meteorologii americani au anunţat că este vorba despre o furtună de nivel 4 şi că vânturile vor atinge viteza de peste 200 kilometri pe oră. Peste 6,3 milioane de persoane au primit ordin de evacuare din Florida, iar autorităţile au informat că este vorba despre o furtună care „ameninţă viaţa” oricărei persoane care îi va ieşi în cale.

UPDATE: Uraganul Irma a fost avansat din nou la categoria 4 în timp ce se apropie de statul american Florida Keys, a anunțat duminică Centrul Național pentru Uragane (NHC) din SUA.

UPDATE: Uraganul se află la circa 115 km sud-sud-est de arhipelagul Florida Keys, cu o viteză a vântului de 210 km/h, relatează Reuters.

Potrivit aceloraşi surse, aproximativ 700.000 de oameni din Florida au primit ordin de evacuare sâmbătă, ceea ce ridică numărul total în stat la 6,3 milioane de persoane.

Persoanele vizate locuiesc pe ambele coaste ale Floridei. Este vorba, însă, şi de oameni care locuiesc în centrul statului, în case considerate nesigure.

De asemenea, 540.000 de locuitori din estul Georgiei au primit ordin de evacuare.

În Carolina de Sud, un ordin de evacuare vizează opt insule, potrivit news.ro.

Guvernatorul Floridei, Rick Scott, a avertizat că Irma este “cea mai catastrofală furtună văzută vreodată în stat”. “Trebuie să plecaţi – nu în această seară, nu peste o oră, chiar acum”, a subliniat el.

Scott a precizat că, în unele zone, valurile vor ajunge la 4,5 metri înălţime.

Între timp, uraganul Irma a scăzut în intensitate, devenind de categoria 3. Meteorologii se aşteaptă, însă, să mai crească în intensitate înainte să ajungă în Florida.