Uraganul Ophelia ajunge în Irlanda: şcolile au fost închise, mai multe zboruri şi curse de feribot, anulate

Irlanda a ordonat închiderea tuturor școlilor luni, înaintea sosirii pe teritoriul acestei țări a uraganului Ophelia, cel mai important înregistrat până acum în estul Oceanului Atlantic, informează AFP. Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care călătoresc sau se află pe teritoriul Irlandei că, potrivit Serviciului de Meteorologie irlandez, uraganul Ophelia, format în Oceanul Atlantic, va lovi coasta de Vest a Irlandei.

RomaniaTV.net
16 oct. 2017, 05:23
Uraganul Ophelia ajunge în Irlanda: şcolile au fost închise, mai multe zboruri şi curse de feribot, anulate

 

Uraganul Ophelia urmează să se transforme în furtună „post-tropicală”, însă luni se va menține „puternic” pe parcursul apropierii de Irlanda și Marea Britanie, potrivit celor mai recente prognoze ale Centrul național pentru uragane al Statelor Unite, citate de Agerpres.

Aceste două țări ar putea suferi „un impact direct provocat de vântul și ploaia puternice, dar și de condițiile maritime periculoase”, a precizat NHC, cu sediul în Miami (Florida).

În Irlanda, serviciile de meteorologie au plasat opt comitate din vestul și sudul țării în ”alertă roșie”, începând de luni dimineața, ca urmare a prognozelor privind rafalele de vânt de peste 130km/h și a riscului de inundații și „daune structurale”.

Ministerul Educației din Irlanda a dispus ca „toate școlile, colegiile și alte instituții de învățământ să rămână închise luni”. Decizia a fost luată în urma discuțiilor dintre celula de urgență guvernamentală și serviciul de meteorologic irlandez pe tema „acestei furtuni fără precedent”, a precizat ministerul într-un comunicat.

Transportul ar putea fi afectat ca urmare a condițiilor meteorologice, iar Aeroportul Cork (sud-vest) a avertizat că sunt posibile anulări ale unor zboruri.

Alte zone ale țării, inclusiv capitala Dublin, se află în „alertă galbenă” sau „portocalie” din cauza ploilor torențiale prognozate.

Grupul național pentru situații de urgență, care reunește mai multe departamente guvernamentale, a emis o serie de recomandări adresate locuitorilor în urma unei întâlniri care a avut loc duminică. Potrivit acestora, sunt ”probabile” întreruperi ale alimentării cu energie electrică și se recomandă evitarea, luni, a zonele de coastă, precum și orice deplasare inutilă, din cauza „vântului puternic” ce va face drumurile „periculoase”.

Ophelia a ajuns sâmbătă la categoria 3 (din 5), înainte de trecerea peste arhipelagul portughez Azore. Șapte din cele nouă insule din arhipelag fuseseră plasate în „alertă roșie”, însă uraganul nu a cauzat daune majore acestor insule.

Pentru experții în aceste fenomene meteorologice, Ophelia rămâne în evidență drept cel mai important uragan înregistrat vreodată în estul Oceanului Atlantic și primul din 1939 până în prezent ce avansează atât de departe spre nord.

Serviciile de meteorologie din Regatul Unit au plasat Irlanda de Nord în „alertă portocalie”, luni, între orele 14:00 și 21:00 GMT (15:00 — 22:00 ora locală).

Met Office, biroul național de prognoză din Marea Britanie, anticipează rafale de până la 120 km/h sau 130 km/h în sud-est, acestea putând afecta transportul și alimentarea cu energie electrică, dar și comunicațiile.

Alte regiuni din Regatul Unit, inclusiv Țara Galilor, Scoția și o parte din Anglia, se află în „alertă galbenă” luni și marți. Acesta este nivelul cel mai redus de alertă.

Trecerea furtunii Ophelia va avea loc la 30 de ani de la ”Marea furtună” din octombrie 1987, care a ucis 18 persoane și a dezrădăcinat sute de mii de copaci în Regatul Unit, precizează AFP.