Uraganul Raymond, spre coasta din Pacific a Mexicului. Sute de persoane au fost evacuate din calea furtunii

Uraganul Raymond, care s-a transformat luni în furtună majoră, ameninţă coasta pacifică a Mexicului, determinând închiderea unor şcoli şi evacuarea a sute de persoane dintr-o regiune afectată deja puternic de furtunile recente.

RomaniaTV.net
22 oct. 2013, 12:12
Uraganul Raymond, spre coasta din Pacific a Mexicului. Sute de persoane au fost evacuate din calea furtunii

 Uraganul Raymond, care s-a transformat luni în furtună majoră, ameninţă coasta din Pacific a Mexicului, determinând închiderea unor şcoli şi evacuarea a sute de persoane dintr-o regiune afectată deja puternic de furtunile recente, relatează AFP, citată de Mediafax.

Autorităţile statului Guerrero (sud-vest), devastat luna trecută de furtuna tropicală Manuel, au închis mai multe şcoli, măsură ce afectează aproximativ 35.000 de elevi, au evacuat preventiv aproximativ 850 de persoane şi au întrerupt activitatea portuară, potrivit Protecţiei Civile locale.

Ploile abundente au provocat duminică seara creşterea nivelurilor apelor în oraşul balnear Acapulco, producând inundaţii în unele cartiere din care au fost evacuate 40 de persoane.

Citeşte şi Crocodili pe străzi în Mexic, după o furtună tropicală transformată în uragan VIDEO

Autorităţile au evacuat, de asemenea, 400 de persoane la Coyuca de Benitez, la vest de Acapulco, şi alte 400 mai la vest, la Ixtapa-Zihuatanejo, din cauza unor riscuri de inundaţii şi alunecări de teren, potrivit directorului adjunct al Protecţiei Civile din Guerrero, Constantino Gonzalez Vargas.

Autorităţile statului Michoacan au procedat la deschiderea a 34 de refugii şi au închis şcolile în patru municipalităţi, a explicat secretarul Guvernului statului, Jaime Mares Camarena.

Raymond a trecut luni dimineaţa de la categoria a 2-a la categoria a 3-a pe scara Simpson-Saffir, de 5 nivele, cu rafale de vânt ce atingeau 196 de kilometri pe oră, a anunţat Centrul naţional american al uraganelor (NHC). „Este posibil să se intensifice mâine”, a subliniat NHC. Uraganul ar urma să-şi devieze traiectoria spre vest, după care va atinge coastele Mexicului.

Raymond, care a mai provocat precipitaţii în statele Jalisco şi Colima (vest), va coincide cu un front rece poziţionat în nordul Mexicului. Acest front provoacă, de asemenea, ploi puternice în nordul şi estul ţării. Potrivit Serviciului Meteorologic Naţional (SMN) mexican, ploile ar putea afecta şi centrul ţării, unde a apărut recent un focar de holeră, cu 171 de cazuri înregistrate şi un mort.

De la începutul sezonului ciclonic 2013, Raymond este al optulea uragan format în largul coastei pacifice a Mexicului, însă primul care a atins categoria 3 de la frutuna Karl, în 2010.