Uriaşul obiect spaţial aşteptat să treacă foarte aproape de Pământ seamănă în mod ciudat cu un craniu

Uriaşul obiect spațial așteptat să treacă foarte aproape de Pământ sâmbătă, de sărbătoarea de Halloween, este probabil o cometă "moartă" care seamănă în mod ciudat cu un craniu, potrivit NASA.

RomaniaTV.net
31 oct. 2015, 17:46

Două cavități negre în loc de ochi și o gaură rotundă drept nas pe o formă albicioasă în formă de craniu: fotografia difuzată de NASA este izbitoare.

‘Marea rocă spațială care va trece aproape de Terra de Halloween este foarte probabil o cometă moartă care seamănă în mod ciudat, și oportun, cu un craniu’, scrie NASA într-un comunicat publicat vineri seara târziu.

„Se pare că a ales o deghizare de craniu pentru trecerea sa (pe lângă Terra) de Halloween”, a glumit Kelly Fast, om de știință în cadrul NASA, citat în comunicat.

Astronomii au crezut inițial că este vorba de un asteroid, atunci când au detectat obiectul la începutul lunii octombrie și, prin urmare, l-au numit Asteroid 2015 TB145. Dar, după ce l-au observat mai bine grație telescopului cu infraroșu al NASA (telescopul IRTF) instalat în Hawaii, ei au „stabilit că este vorba cel mai probabil de o cometă care și-a pierdut materialele volatile după numeroase treceri în jurul Soarelui”, explică agenția spațială americană.

Cu ajutorul unui telescop radio cu o antenă cu diametru de 305 metri, instalat la Arecibo în Puerto Rico, oamenii de știință au putut detecta, pe de altă parte, imaginile care arată strania sa asemănare cu un cap de mort, simbolul Halloween-ului, marcat în ajunul sărbătorii tuturor sfinților.

Obiectul spațial a atras deja atenția oamenilor de știință prin viteza sa foarte ridicată (125.500 km/h) și prin dimensiunea sa mare, cu diametrul de 600 de metri.

Cu toate acestea, nu există riscul să se ciocnească cu Pământul, pe lângă care este așteptat să treacă sâmbătă în jurul orei 17.00 GMT: el va rămâne la o distanță de aproximativ 486.000 de km, adică de 1,3 ori distanța care separă Pământul de Lună.

Dacă ar fi fost pe o traiectorie incidentă cu Pământul un corp de dimensiunea lui 2015 TB145 ar fi provocat distrugeri masive. Spre exemplu, asteroidul care a provocat celebrul „fenomen Tunguska”, care a culcat la pământ aproximativ 2.070 km pătrați de pădure în Siberia, în 1908, ar fi avut doar aproximativ 40 de metri în diametru — adică mai puțin de 10% din dimensiunile lui 2015 TB145.

În apropierea relativă a Pământului există numeroși astfel de bolovani care rătăcesc prin spațiu care nu au fost încă detectați. Estimările oficiale vorbesc despre aproximativ 1 milion de asteroizi cu diametrul de cel puțin 30 de metri, iar conform NASA, mai puțin de 1% dintre aceștia au fost descoperiți. Există însă și vești bune: modelele computerizate folosite de astronomi sugerează că aproximativ 95% dintre asteroizii foarte mari (cel puțin 1 kilometru în diametru), cu potențialul de a pune capăt civilizației terestre, au fost deja descoperiți și niciunul dintre ei nu se află pe o traiectorie de coliziune cu planeta noastră.