Programul de guvernare al USL VEZI CE MĂSURI CONŢINE

Publicat: Joi, 03 Mai 2012 20:15 // Actualizat: Joi, 03 Mai 2012 23:15 // Sursa: RTV.net

Programul de guvernare al USL a fost depus, joi seară, la Parlament, de ministrul delegat desemnat pentru relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa. Pe lângă program a fost depusă şi lista miniştrilor propuşi în Cabinetul Ponta. Printre cele mai importante prevederi din programul de guvernare se regăsesc revenirea salariilor personalului bugetarla nivelul din iunie 2010, restituirea sumelor reținute fără bază legală pensionarilor, creșterea încasărilor bugetare prin eficientizarea administrării fiscale, deblocarea posturilor din învăţământul superior. VEZI PROGRAMUL ÎNTREG

Documente atasate:

Programul Guvernului Ponta prevede măsuri de stimulare a creșterii economice, reîntregirea salariilor personalului bugetar la nivelul din iunie 2010 și restituirea sumelor reținute fără bază legală pensionarilor, creșterea încasărilor bugetare prin eficientizarea administrării fiscale, reanalizarea acordului tripartit privind evoluţia salariului minim brut pentru 2012- 2016, definitivarea sistemului ghişeului unic pentru angajatori, crearea cadrului legislativ pentru realizarea cardului de asigurat, restituirea C.A.S.S., înființarea de noi centre de primire urgențe, salarizarea diferențiată a personalului din sistemul sanitar, deblocarea posturilor din învăţământul superior, finalizarea secţiunilor de autostradă în construcţie, susţinerea realizării de locuințe în regim de credit ipotecar, trecerea ANRE în subordinea Parlamentului pentru eliminarea practicilor "băieţilor deştepţi", regândirea sistemului de redevenţe şi a taxelor de exploatare a resurselor, liberalizarea treptată a pieţelor energetice, crearea cadrului legislativ pentru sistemul de pensii ocupaţional

În domeniul Educaţiei, Guvernul Ponta îşi propune deblocarea posturilor din învăţământul superior şi susţinerea doctoranzilor și post-doctoranzilor prin burse din programe POSDRU.

În domeniul sănătăţii, Guvernul USL şi-au propus finalizarea, promovarea și aprobarea noului proiect de lege a sănătății, implementarea unui proiect pilot cu privire la salarizarea diferențiată, în funcție de performanță, a personalului din sistemul sanitar, creșterea accesibilității populației vulnerabile la servicii medicale, înființarea centrelor multifuncționale în zonele în care și-au încetat activitatea spitalele considerate ineficiente, pentru creșterea accesibilității populației la servicii medicale de specialitate, înființarea de noi centre de primire urgențe în zonele cu risc crescut, promovarea consumului de medicamente generice pentru populatie (medicamente mai ieftine, dar la fel de eficiente).

În domeniul Transporturilor, şi-a propus respectarea condiţiilor contractuale privind finanţarea şi termenele de finalizare a investiţiilor în derulare, finalizarea secţiunilor de autostradă şi a centurilor ocolitoare aflate în construcţie (Autostrada Bucureşti-Ploieşti, Autostrada Cernavodă-Constanţa, varianta de ocolire Deva-Orăştie la standard de autostradă, centurile cu profil de autostradă Arad şi Constanţa), a unor proiecte de reabilitare a drumurilor naţionale în curs de execuţie, precum şi finalizarea altor obiective de infrastructură, demararea lucrărilor de execuţie pentru tronsoanele de autostradă, cu finanţare europeană, aflate pe Coridorul IV Pan-European: (Timişoara-Lugoj, Lugoj-Deva).

În domeniul Administraţiei şi Internelor, Guvernul Ponta şi-au propus îmbunătăţirea cooperării dintre instituţiile abilitate în combaterea evaziunii fiscale şi a contrabandei (ANAF, IGPF şi IGPR), implementarea strategiei sectoriale pentru combaterea corupţiei în structurile MAI, aderarea României la Spaţiul Schengen, adoptarea măsurilor necesare pentru desfăşurarea alegerilor locale şi parlamentare în condiţii de deplină legalitate, organizarea transparentă şi corectă a concursurilor pentru recrutarea şi promovarea în funcţiile publice şi în celelalte posturi din administraţia publică exclusiv pe bază de competenţă profesională, promovarea Strategiei Naţionale Anticorupţie în vederea acceptării de către Parlamentul României.

În domeniul economic, Guvernul Ponta şi-a propus auditarea şi evaluarea tuturor contractelor de achiziţii de bunuri şi servicii şi de consultanţă din punctul de vedere al necesităţii, oportunităţii şi eficientizării actului decizional, trecerea ANRE în subordinea Parlamentului, regândirea sistemului de redevenţe şi a taxelor de exploatare a resurselor în acord cu prevederile comunitare, continuarea procesului de privatizare, mai ales acolo unde şi atunci când privatizarea aduce responsabilitate şi chibzuinţă în gestionarea activelor economice şi a resurselor, dar după finalizarea auditului asupra activităţii Guvernului precedent şi clarificarea situaţiei reale, tehnice şi economice a societăţilor supuse acestui proces.

Cabinetul Ponta şi-a propus şi creşterea substantiala a gradului de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune până la 31 decembrie 2012, demararea implementării schemei privind reabilitarea termică a clădirilor, finanţată prin Programul Operaţional Regional, după aprobarea de către Comisia Europeană a realocării sumei de 150 milioane Euro de la Fondul Social European la Fondul European pentru Dezvoltare Regională.

Iată care sunt priorităţi esentiale enumerate în Programul de guvernare al USL:
1. Respectarea legilor, fără excepţii, fără derogări sau scuze;
2. Repararea inechităţilor sociale;
3. Implementarea unei viziuni economice de lungă durată, care să ofere predictibilitate, locuri de muncă şi să protejeze resursele naturale ale ţării;
4. Depolitizarea administraţiei publice. Doar miniştrii şi secretarii de stat vor fi numiţi şi sprijiniţi politic;
5. Toleranţă zero faţă de corupţie şi clientelism. Continuarea eforturilor pentru atingerea obiectivelor din Mecanismul de Cooerare şi Verificare.

Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului urmează să se reunească vineri dimineaţă pentru a stabili calendarul audierilor miniştrilor propuşi în Cabinetul Victor Ponta.

Până acum, la votul din Parlament, USL se bazează pe sprijinul minorităţilor naţionale şi pe cel al UNPR. PDL a transmis clar prin vocile importante din partid ca nu va susţine Guvernul condus de Victor Ponta. Şi fostul preşedinte al UDMR, Marko Bela, a lăsat de înţeles că nu va susţine Guvernul Ponta.

Senatorul UDMR Marko Bela a declarat că este "cam greu" pentru Uniune să susţină un guvern care promite, ca primă măsură, anularea unei HG privind drepturile minorităţilor, afirmând că "ar fi o premieră foarte tristă şi foarte periculoasă în România să se anuleze un drept deja dobândit".

Iată componenţa Guvernului cu care premierul desemnat Victor Ponta va merge luni în faţa Parlamentului pentru votul de încredere.

Ministerul Finanţelor - FLORIN GEORGESCU, VICEPRIM-MINISTRU

Ministerul Apărării - CORNELIU DOBRIŢOIU 

Ministerul de Interne- IOAN RUS   

Ministerul Economiei - DANIEL CHIŢOIU   

Ministerul Afacerilor Externe - ANDREI MARGA

Ministerul Afacerilor Europene - LEONARD ORBAN  

Ministerul Transporturilor - OVIDIU SILAGHI

Ministerul Mediului- ROVANA PLUMB

Ministerul Dezvoltării şi Turismului - EDUARD HELLVIG

Ministerul Culturii- MIRCEA DIACONU  

Ministerul Justiţiei - TITUS CORLĂŢEAN  

Ministerul Comunicaţiilor - DAN NICA  

Ministerul Muncii - MARIANA CÂMPEANU  

Ministerul Educaţiei -CORINA DUMITRESCU

Ministerul Sănătăţii – VASILE CEPOI

Ministerul Agriculturii - DANIEL CONSTANTIN   

Ministerul Administraţiei- VICTOR PAUL DOBRE

Ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul - MIRCEA DUŞA  

Ministru delegat pentru Dialogul Social din Ministerul Muncii - LIVIU POP

Ministru delegat pentru mediul de afaceri din Ministerul Economiei - LUCIAN ISAR

Victor Alistar, propus pentru funcţia de ministru delegat la primul-ministru pentru strategii guvernamentale, transparenţă şi relaţii cu societatea civilă, a fost scos din echipă, din cauza problemelor pe care le are cu Agenţia Naţională de Integritate. Şi tot ANI o cercetează pentru incompatibilitate şi pe Corina Dumitrescu, ministrul propus pentru Educaţie.


10 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
05 mai 07:55
Răspunde | Votează email 0 email
FLORIN
Dupa cate observ mai jos, 99% din comentarii sunt scrise de niste analfabeti.Astia sunt cititorii si telespectatorii RTV !!!
04 mai 10:44
Răspunde | Votează email 0 email
VASILE
d-le Ponta legea 448 nu va este cunoscuta,nu intra in programul de guvernare ,SAU ACESTI OAMENI SINT LASTI IN VOIA SORTII!
04 mai 10:30
Răspunde | Votează email 0 email
Ionel Barbu
s-a fi prost si s-a ei teapa e normal dar s-a fi intelectual si s-a ve-o dea politicieni pe la spate ,asta da rusine nationala.degeaba stiti s-a puneti virgula unde trebuie ca tot prosti sunteti
04 mai 09:45
Răspunde | Votează email 0 email
ASTEPTAM DNA LA HATEG
spagaru timis e baiat destept, a intrat in politica copil sarac cu o dacie hodorogia si un apatrament sifonat , acu are valize de bani ,vile , terenuri prin interpusi , averi colosale si in fiecare afacere din oras are partea leului , si mai are o gasca de amarati care vor da socoteala pentru ,, mandatarea domnului primar ,, sa organizeze lictatiile iar consiliul de imbecili care se aleg cu praful de pe toba sau cu jumatea lui doi , vor da la declaratii la greu prin anchete , nu peste multa vreme pentru ,fraude , falsuri , in forma continua , iar baietii destepti de la romadria si moni impex vor zbura spre tarile calde cu grosul leului adunat cu sarg de pe urma lucrarilor de rahat care le-au facut , apropo baieti ,se tocesc bordurile prin oras , se rod de ploaie , cade varul de pe pereti la castelul academiei de la berthelot , ati luat si garantiile de pe acolo sau o sa veniti dua ele de prin tenerife?
04 mai 03:45
Răspunde | Votează email 0 email
dany82
UITATI-VA AICI http://www.youtube.com/watch?v=ptwngnR81b0 VETI INTELEGE DE CE usl+pdl=ACEEASI MIZERIE
04 mai 00:12
Răspunde | Votează email -1 email
CUCUBAU
aratati-mi ceva schimbat intre programul MRU si programul TONTA. ? DOAR O SINGURA DIFERENTA --- VOI MUNTITI SI VA BALBAITI CA DROGATII....
03 mai 21:58
Răspunde | Votează email 0 email
nina
In tara asta nu se poate face nimic. Este prea tarziu.Nu putem face nici noi si nici ei. Nici nu au inceput si parodia aia de ANI (o tampenie)a inceput cu strambele.Orice vor incerca nu vor avea sorti de izbanda. Legile sunt strambe toate, de angajat nu mai angajeaza nimeni, pentru ca, ITM -urile( ALTI TAMPITI) sar pe tine si-ti dau mii de lei amenda pentru ca nu ai pus o virgula, Finantele la fel, nu te sprijina nimeni si asteapta bani de la noi !
03 mai 21:20
Răspunde | Votează email -1 email
Arad.
Buna seara.

Progarmul de guvernare nu sant de loc incantat Programul de guvernare nu conteaza lista.
Programul de guvernare ma intereseaza cand va fi in practica pus adica prin mass-media centrale.
SI Progarmul de guvernare cu bube cand vom afla.
03 mai 21:19
Răspunde | Votează email 0 email
GICU
PENTRU CA NU SUNT BANI SI PENTRU NOI --PROSTIMEA-- EU PROPUN SA VA DUBLATI VOI DIURNELE ,TELEFOANELE. CHIRIILE, MASINILE DE LUX , SUME URIASE IN TERITORIU, AL 13. 14, 15, 16 SI AL 17 SALARIU CAND PLECATI IN VACANTE STAVAR IN GAT ---LUXU IN CARE TRAITI PE SPATELE ACESTU-I POPOR DOBITOC SI TAMPIT.=====MINCINOSILOR COMUNISTI===
03 mai 21:02
Răspunde | Votează email 1 email
M42mm
CELE ZECE PUNCTE DE GUVERNARE DE FAPT SUNT ALE LUI UNGUREANU NU ALE LUI .COPIAZA PRECUM SA INTAMPLAT PANA ANUL TRECUT LA BAC.
1
EUR
4.6662
RON
18 Jun
noapte 18 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H