USR a depus, la Parlament, proiectul de lege privind implementarea în legislaţie a recomandărilor Comisiei de la Veneţia

USR a depus, la Parlament, proiectul de lege privind implementarea în legislaţie a recomandărilor Comisiei de la Veneţia, a anunţat, joi, preşedintele partidului, Dan Barna. Printre propuneri se află aceea ca avizul Consiliului Superior al Magistraturii în cazul numirii şi revocării procurorului-şef al DNA, al DIICOT şi al procurorului general să fie obligatoriu.

RomaniaTV.net
25 oct. 2018, 12:26
USR a depus, la Parlament, proiectul de lege privind implementarea în legislaţie a recomandărilor Comisiei de la Veneţia

„USR a depus o lege privind implementarea, introducerea în legislaţie a recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Mesajul pe care vreau să transmit eu în numele USR este acela că noi, în Parlament, depunem toate eforturile să avem instrumentele juridice, lege, respectiv, prin care aceste recomandări să intre în legislaţia naţională. În câteva luni avem primele alegeri parlamentare şi cetăţenii sunt invitaţi să iasă să voteze pentru a transmite acest mesaj, că nu mai putem continua cu un nişte infractori care transformă statul român în statul de la marginea democraţiei în Europa”, a spus Barna la Parlament.

Deputatul USR Stelian Ion a făcut referire la principalele modificări propuse în legislaţia din domeniul justiţiei, menţionând, între altele, desfiinţarea secţiei speciale de anchetare a magistraţilor şi ca avizul CSM în privinţa revocării şi numirii procurorilor de rang înalt să fie obligatoriu.

„Trebuie să respectăm recomandarea Comisiei de la Veneţia privind eliminarea secţiei de anchetare a magistraţilor. (…) Aceasta duce la o intimidare a magistraţilor şi acest lucru nu este permis în România democrată. (…) A doua chestiune este legată de procedura de numire şi revocare a procurorilor de rang înalt. Şi ştiţi foarte bine că ieri Ministrul Justiţiei a folosit aceste reguli care există în legislaţie şi care au fost criticate în mod expres de către Comisia de la Veneţia. Ar fi putut, într-o interpretare corectă a acestui articol care este în vigoare, să folosească regulile în spiritul a ceea ce ne transmite Comisia de la Veneţia. Noi, prin acest proiect, introducem o prevedere prin care acesta aviz al Consiliul Superior al Magistraturii să fie obligatoriu în această procedură”, a menţionat deputatul USR.

Potrivit lui Stelian Ion, CSM este garantul independenţei Justiţiei şi acest rol nu intră cu nimic în contradicţie cu cel pe care îl are ministrul Justiţiei faţă de procurori.

„Ele pot coexista, pot fi aplicate în acelaşi timp, îşi păstrează ministrul rolul pe care îl are constituţional, acela de a selecta şi a numi acea persoană pentru a fi aleasă în această funcţie, dar trebuie ca avizul Consiliului Magistraturii să fie obligatoriu”, a explicat deputatul USR.

Proiectul mai prevede eliminarea articolului care îngrădea dreptul la liberă exprimare al judecătorilor şi procurorilor în situaţia în care se putea considera că o critică la adresa unor anumite instituţii s-ar fi considerat o defăimare la adresa acestora, a mai spus Stelian Ion.

De asemenea, în privinţa răspunderii magistraţilor, Comisia de la Veneţia a cerut ca rolul Ministerului Finanţelor Publice să fi diminuat, să fi înlăturat, a arătat Stelian Ion, adăugând că a introdus un articol prin care răspunderea magistraţilor să fie angajată doar în cazul în care este stabilită o sancţiune disciplinară împotriva acestora.

„Este o prevedere care a existat anterior în legislaţie, pe care Comisia de la Veneţia ne recomandă să o menţinem, fără a mai exista rolul Ministerului Finanţelor Publice. De asemenea, am eliminat rolul ministrului Justiţiei de a sesiza Inspecţia Judiciară faţă de procurori, pentru că a fost o introducere, printr-o OUG, absolut abuzivă”, a subliniat deputatul USR.

El a mai spus că în proiect sunt modificări în ceea ce priveşte Inspecţia Judiciară, în sensul în care adjuncţii inspectorului şef să fie numiţi prin concurs, nu direct de inspectorul şef.

„Sunt foarte multe propuneri introduse, dar toate vin în concordanţă cu cerinţele Comisiei de la Veneţia”, a evidenţiat Stelian Ion.