USR: Jandarmeria, o agenţie de ştiri false. Facem apel să oprească dezinformarea şi manipularea

Uniunea Salvaţi România reclamă că Jandarmeria s-a transformat în ultimele zile o agenţie de ştiri false şi face un apel către reprezentanţii instituţiei să oprească dezinformarea şi manipularea cetăţenilor. Unul dintre exemplele USR este că purtătorul de cuvânt al instituţiei Marius Militaru a declarat că ordinul a fost semnat de Prefectul Capitalei la ora 23:11, iar coordonatorul operaţiunii jandarmilor Laurenţiu Cazan a precizat că ordinul a fost semnat de Prefect la ora 20:00, scrie news.ro.

RomaniaTV.net
16 aug. 2018, 14:44
USR: Jandarmeria, o agenţie de ştiri false. Facem apel să oprească dezinformarea şi manipularea

„Jandarmeria a intrat într-o spirală a minciunilor care servesc propaganda partidului-stat PSD. Instituţia a devenit nu doar instrumentul de represiune al PSD dar şi instrumentul de propagandă al acestora. Este tipic unor regimuri autoritare ca organisme militare să fie implicate în represiune şi dezinformare”, a declarat Dan Barna, preşedintele USR, citat într-un comunicat.

USR subliniază că, de la protestul din 10 august până astăzi, reprezentanţii Jandarmeriei se contrazic în declaraţii, iar cetăţenii asistă la un spectacol al dezinformării.

„Prima minciună a instituţiei a fost referitoare la starea de sănătate a femeii jandarm care a fost agresată în Piaţa Victoriei. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei anunţa sâmbătă că Ştefania că ar putea rămâne paralizată, deşi femeia jandarm a plecat pe picioarele ei de la miting. Minciunile au continuat cu informaţia potrivit căreia toată operaţiunea a fost supravegheată de un procuror militar. Parchetul militar a dezminţit, un procuror militar se află întâmplător în Piaţa Victoriei şi s-a autosesizat. Jandarmeria a minţit şi în privinţa jurnaliştilor, precizând că au părăsit zona de siguranţă şi nu aveau legitimaţiile la vedere şi de aceea au fost agresaţi de jandarmi,deşi numeroasele înregistrări apărute în spaţiul public au demonstrat contrariul”, precizează USR.

USR atrage atenţia că jandarmii se contrazic şi în privinţa ordinului de intervenţie: „Purtătorul de cuvânt al instituţiei Marius Militaru a declarat că ordinul a fost semnat de Prefectul Capitalei la ora 23:11, iar coordonatorul operaţiunii jandarmilor Laurenţiu Cazan a precizat că ordinul a fost semnat de Prefect la ora 20:00”.

În opinia USR, instituţia s-a decredibilizat şi când a afirmat că jandarmii au atenţionat mulţimea cu mesaje sonore şi luminoase, în condiţiile în care numeroşi cetăţeni care au fost prezenţi în stradă nu au auzit aceste mesaje.

„Tot o afirmaţie falsă este şi cea potrivit căreia jandarmii nu au putut extrage instigatorii pentru că lumea nu îi izola. USR transmite că datoria celor 1.000 de jandarmi prezenţi la protest era de a găsi o soluţie pentru a îndepărta un grup restrâns de instigatori, nu era datoria cetăţenilor prezenţi la protest. USR mai atrage atenţia asupra altei dezinformări, aceea că jandarmeria a acţionat gradual şi proporţional. Din transmisiunile televiziunilor şi ale numeroaselor înregistrări apărute în spaţiul public se vede clar că intervenţia a fost bruscă şi brutală”, se mai arată în comunicat.

USR conchide că „instituţia Jandarmeriei a intrat într-o spirală a minciunii menită să alimenteze propaganda PSD de a destabiliza statul şi de a reprima încrederea cetăţenilor în instituţiile publice”.