USR mai are de strâns 120.000 de semnături din 14 judeţe pentru a putea depune iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”

USR a adunat aproape 500.000 de semnături , însă trebuie să strângă încă 120.000 de semnături de la locuitorii din 14 judeţe, pentru a putea să depună în Parlament iniţiativa "Fără penali în funcţii publice”, a afirmat liderul formaţiunii, Dan Barna, prezent miercuri cu caravana care strânge semnături în judeţul Prahova.

01 aug. 2018, 14:21
USR mai are de strâns 120.000 de semnături din 14 judeţe pentru a putea depune iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”

„Mai avem nevoie, la nivel naţional, de 120.000 de semnături din 14 judeţe. Ne apropiem foarte mult de plafonul de 500.000, dar dincolo de asta este acea limită de a avea 21 de judeţe cu 20.000 de semnături. Judeţul Prahova este unul din cele 21 în care noi suntem convinşi că putem avea 20.000 de semnături,” a declarat preşedintele USR, Dan Barna.

Potrivit acestuia, aproximativ 12.000 de prahoveni au semnat, până în prezent iniţiativa care, dacă ar deveni lege, ar interzice persoanelor condmnate penal să ocupe funcţii publice.

Pentru a putea strânge semnăturile necesare , USR a organziat o caravană formată din două echipe – una se va deplasa pe traseul Tulcea, Galaţi, Bacău, Vaslui, Neamţ, iar cealaltă pe traseul Ploieşti, Piteşti, Craiova, Hundoara, Alba, Mureş şi în oraşele de pe Valea Prahovei. Parlamentarii vor sta câte trei zile în fiecare dintre judeţele în care nu a fost strâns numărul necesar de semnături şi vor aduna semnături alături de voluntari.

Obiectivul USR este ca până la finalul anului 2018 să înainteze Parlamentului un proiect de revizuire a Constituţiei prin care să se interzică persoanelor condamnate penal la pedeapsa închisorii să candideze la alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale, dacă au săvârşit infracţiuni în mod intenţionat.

Pentru ca proiectul de lege să ajungă în Parlament sunt necesare cel puţin 500.000 de semnături ale cetăţenilor cu drept de vot din cel puţin jumătate din judeţele tării, iar USR s-a angajat să sprijine acest demers prin intermediul filialelor sale teritoriale.