USR: România riscă să devină un paradis al banilor din activităţi ilicite

USR anunţă că senatorii săi au votat împotriva legii de transpunere a directivei europene de prevenire şi combatere a spălării banilor şi a finanţării terorismului, deoarece varianta propusă de Guvern a scos din documentul UE interzicerea acţiunilor la purtător, informează Uniunea Salvaţi România, prin intermediul unui comunicat.

RomaniaTV.net
25 sept. 2018, 11:02
USR: România riscă să devină un paradis al banilor din activităţi ilicite

„Amendamentele propuse de PSD-ALDE scot din directiva europeană obligaţia de eliminare a acţiunilor la purtător şi transformarea lor în acţiuni nominative, astfel încât să putem cunoaşte beneficiarii reali ai acţiunilor la purtător şi ai banilor pe care ele le aduc. România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu a implementat directiva în totalitatea ei, riscând să devină un paradis al banilor proveniţi din activităţi ilicite. PSD a mutilat complet legea”, a precizat George Edward Dircă, membru al Comisiei juridice din Senat.

USR menţionează că directiva europeană trebuia transpusă până în anul 2017, dar proiectul de lege a fost aprobat de Guvern în mai 2018.

„Comisia Europeană a luat deja decizia de a da România în judecată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru că nu a transpus în legislaţia românească directiva, iar în urmă cu aproape o lună, Comisia a depus efectiv acţiunea împotriva României la CJUE”, se arată în comunicat.

Potrivit aceleiaşi surse, senatorii USR au depus mai multe amendamente, în spiritul directivei europene, astfel încât banii proveniţi din activităţi ilicite să poată fi uşor identificaţi, însă acestea au fost respinse.

„USR acuză coaliţia PSD-ALDE că nu respectă directivele europene ca să nu îl supere pe Liviu Dragnea şi baronii locali care îşi atribuie fondurile publice prin firme cu acţiuni la purtător. În cazul în care va fi condamnată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), România va fi nevoită să plătească amenzi de milioane de euro. Mai mult decât atât, România va fi pusă în situaţia ruşinoasă de a fi condamnată de CJUE în timpul preşedinţiei Consiliului UE în prima jumătate a anului 2019”, menţionează USR.

Uniunea Salvaţi România reaminteşte că a depus de un an de zile un proiect de lege pentru interzicerea firmelor cu acţiuni la purtător, dar acesta „a fost pus la sertar” de PSD-ALDE.

„USR îşi doreşte o ţară cu un mediu de afaceri transparent şi solid. Transpunerea directivei europene ar fi adus mai multă transparenţă cu privire la acţionariatul companiilor şi ar fi eliminat circuite prin care banii negri intră şi ies din economie. Însă PSD continuă să facă legi şi să implementeze directive europene doar în interes propriu, în funcţie de cum le convin baronilor abonaţi la banii publici”, se arată în comunicatul USR.