Dacian Cioloş: S-a născut principala forţă de opoziţie, Alianţa 2020 USR-PLUS. Am putea avea candidat unic la prezidenţiale

Fostul premier Dacian Cioloş anunţă că ”s-a născut principala forţă de opoziţie: Alianţa 2020 USR+PLUS“. Decizia a fost luată de forurile de conducere ale celor două partide. Conducerea USR s-a reunit sâmbătă dimineața în ședință, cel mai important punct pe agenda Comitetului Politic fiind alianța cu PLUS la europarlamentare. Pe de altă parte, forul de conducere al PLUS, Consiliu Național, s-a reunit tot sâmbătă, pentru a discuta viitoarea alianță cu USR la europarlamentarele din mai. 

RomaniaTV.net
02 feb. 2019, 09:09

UPDATE.  Liderul PLUS, Dacian Cioloş, a declarat, sâmbătă seara, că, de principiu, alianţa USR-PLUS va avea candidat unic la alegerile prezidenţiale din acest an şi îşi propune să fie o alternativă care să formeze majoritatea parlamentară în 2020.

„Vrem să facem mai mult decât să-i dăm la o parte pe cei care acum conduc, vrem să construim o alternativă reală şi în următorii 10 ani să schimbăm România în bine şi să o ducem acolo unde îi este bine. (…) Astăzi putem să anunţăm că această alianţă există, o alianţă care va avea reprezentanţi în birourile electorale, în secţiile de vot, pentru că în PLUS în urmă cu câteva zile s-a înscris un europarlamentar. Deci pornim cu premise bune. Pornim cu 7-8 mii de membri la USR, cu peste 8 mii de membri la PLUS. Ne pregătim să adunăm semnături şi sper să avem susţinerea cât mai multor români care să ne dea credit să prezentăm o listă, care aşa cum aţi putut constata, e o listă cu oameni competenţi, care vor şti să lupte pentru România în Parlamentul European”, a declarat Dacian Cioloş.

El a precizat că speră ca acesta să fie doar un prim pas pentru un proiect care să se împlinească la alegerile parlamentare din 2020, când vor putea să ofere o majoritate politică care să schimbe în bine România.

„Dacian Cioloş va fi cap de listă, vor continua apoi Cristian Ghinea, Dragoş Pîslaru, Clotilde Armand şi lista continuă astfel cum a mai ieşit în presă. E o listă în care avem competenţă şi experienţă politică consistentă de ambele părţi, şi asta este cel mai important”, a declarat şi Dan Barna.

Întrebat dacă el este un om nou, Cioloş a răspuns: „Eu candidez pentru prima dată şi îmi asum această candidatură până la capăt. Eu candidez pentru prima dată, dar vin cu anumită experienţă inclusiv în activitatea guvernamentală”.

„Este probabil cea mai bună listă pe care a avut-o România după 89 încoace. Lista comună USR-PLUS este o listă a oamenilor competenţi. Practic, România va avea în faţă opţiunea omenilor care ne-au făcut ani de zile de râs la Bruxelles, şi noi considerăm că pe 26 mai PSD îşi va trimite europarlamentarii acasă, îşi vor face bagajele, pentru că lista comună USR-PLUS este o listă cum nu a mai existat în ceea ce priveşte calitate profesională şi competenţă”, a mai declarat liderul USR, Dan Barna.

Şefii de campanie vor fi Cătălin Drulă şi Vlad Voiculescu.

Cioloş a spus că obiectivul alianţei este ca, după intrarea în PE, să se îndrepte către un grup politic cu care au afinităţi şi care să fie unul dintre grupurile puternice la nivel european.

Întrebat dacă alianţa va avea candidat unic şi la prezidenţiale, Dacian Cioloş a răspuns: „O să ne gândim şi la asta. De principiu, vom merge în această direcţie şi la prezidenţiale şi intenţionăm să ne pregătim să avem cât mai mulţi candidaţi comuni şi la alegerile locale, în aşa fel încât să dăm încredere românilor că putem oferi o alternativă politică”.

Întrebat dacă el va fi candidatul la prezidenţiale, Cioloş a replicat: „Eu cred că orice opţiune e deschisă în momentul de faţă“.

”Principiul agreat este cel al meritocraţiei. Ne propunem să oferim României cei mai buni candidaţi, pentru că România suferă de incompetenţă, rea credinţă şi de persoane cu probleme penale. USR şi PLUS va reaşeza România în direcţia europeană, va readuce decenţa în ceea ce înseamnă o guvernare normală”, a spus şi Dan Barna.

El a spus că, potrivit sondajului IMAS comandat de USR, suma celor două partide la acest moment, fără efectul de bulgăre pe care îl are această alianţă, este undeva la 20%. „Dar să fim realişti, acestea sunt sondaje, întotdeauna depinde de campania electorală”, a adăugat Barna.

________

UPDATE.„S-a născut principala forță de opoziție: Alianța 2020 USR+PLUS. Proiectul nostru e România. Acum ai cu cine!”, scrie Dacian Cioloş pe Facebook.

„Comitetul Politic al USR tocmai a votat alianța electoralală USR – PLUS. O zi de dezbateri. Intense. Acum începe. Se naşte forța care va mătura PSD.  Alianța se va numi „2020 USR – PLUS”. Din nou în aceeaşi echipă cu Dacian. Vom deschide lista Alianței”, scrie şi Cristian Ghinea.

 „2020 ar putea fi capăt de linie pentru mulţi dintre noi. Sau… ar putea să fie un nou început! Tocmai s-a născut principala forţă de opoziţie din România: Alianţa 2020 USR+PLUS. Proiectul nostru este România. Şi acum chiar avem şi aveţi cu cine!”, a scris si Vlad Voiculescu.

  „Avem un acord. USR şi PLUS vor merge împreună la alegerile europarlamentare! (…) Vom avea cei mai buni candidaţi. Vom avea delegaţi în secţii. Vom avea timpi de antenă. Scriem istorie împreună”, a scris deputatul USR Iulian Bulai pe Facebook.

UPDATE Dacian Cioloș a fost prezent sâmbătă la întâlnirea USR, unde se discută despre participarea pe liste comune USR – PLUS la alegerile europarlamentare din luna mai.

În Comitetul Politic al USR de sâmbătă au apărut și primele nemulțumiri ale unor membri legat de candidaturile la europarlamentare alături de PLUS, din cauza faptul că lista comună este deschisă de Dacian Cioloș, au declarat surse politice pentru Mediafax.

Ultima variantă a listei comune PLUS-USR este: Dacian Cioloș (PLUS), Cristian Ghinea (USR), Dragoș Pîslaru (PLUS), Clotilde Armand (USR), Nicolae Ștefănuță (USR), Dragoș Tudorache (PLUS). Lista încă nu a fost votată în ședința Comitetului Politic al USR, au precizat sursele citate.

Dacian Cioloș spune că nu el a cerut să fie cap de listă, ci a fost oferta USR.

„A fost solicitarea USR. Eu sunt dispus să ies de pe liste dacă este nevoie. Nu țin cu orice preț, dar a fost, între altele solicitarea USR. Trebuie să obținem un rezultat foarte bun”, a spus Dacian Cioloș la ședința USR.

Întrebat dacă se pune problema să nu mai fie cap de listă, Dacian Cioloș a răspuns: „Orice se poate discuta”.

La rândul său, președintele USR, Dan Barna, care în prima parte a zilei a fost la ședința Consiliului Național al PLUS, pentru a discuta despre o alianță a celor două formațiuni pentru alegerile europarlamentare, a spus că o eventuală listă comună va fi deschisă de Dacian Cioloș.

„În variantele pe care le avem acum în discuție Dacian Cioloș deschide lista. Este pe poziția 1 la PLUS și, evident din combinarea celor două liste, probabil Dacian Cioloș va fi pe primul loc”, a spus Dan Barna.

Întrebat cum răspunde acuzațiilor din USR potrivit cărora nu a negociat în interesul USR această alianță electorală, Barna a spus: „Și această alianță, ca orice alianță pe care a avut-o România din ’89 încoace se poate și ar fi putut fi negociată în mii de feluri. Ceea ce face această alianță este să deschidă pentru prima dată o oportunitate reală pentru alegeri din 2020, o alternativă reală pentru România. De fapt, argumentul principal pe care și eu, și Dacian Cioloș îl avem în vedere în aceste negocieri este să construim speranța de care România are atâta nevoie și din acest punct de vedere negocierile sunt în poziția în care trebuie să fie”.

______

”Sunt 50% șanse ca USR și PLUS să ia sâmbătă o decizie, dar chiar dacă o vom face documentele se vor semna ulterior”, au declarat pentru G4Media.ro surse apropiate negocierilor.

Dacian Cioloș ar urma să fie prezent la ședința de la USR, iar Dan Barna la ședința de la PLUS, potrivit acelorași surse, care au mai precizat că o decizie ar putea fi luată sâmbătă sau amânată pentru 10 februarie.

Ultima variantă luată în discuție de USR și PLUS este ca lista pentru europarlamentare să fie deschisă de Dacian Cioloș, urmând ca în primul calup de șase candidați să alterneze câte unul de la fiecare partid. Astfel, după Cioloș, locul doi pe listă revine USR, locul trei PLUS, locul patru USR, locul cinci PLUS și locul șase USR, potrivit surselor G4Media.ro.

Următorul calup de șase candidați va fi deschis de un candidat USR, iar restul candidaților alternează, câte unul de la fiecare partid. Potrivit surselor G4Media.ro, cele două partide ar fi agreat acestă ultimă variantă iar discuțiile, care au continuat inclusiv vineri, au vizat doar aspecte tehnice și modul de colaborare al celor două partide după europarlamentare. Modalitatea de împărțire a locurilor pe liste nu s-a schimbat, deși partidul lui Dacian Cioloș s-a confruntat cu o serie de scandaluri interne.