USR şi PMP au atacat la CCR Codul administrativ

USR şi PMP au sesizat miercuri Curtea Constituţională cu privire la Codul administrativ adoptat în această săptămână în Parlament ''de majoritatea PSD-ALDE, care vrea să politizeze întreaga administraţie publică din România'', se arată într-un comunicat.

RomaniaTV.net
11 iul. 2018, 17:54
USR şi PMP au atacat la CCR Codul administrativ

Sesizarea a fost semnată de 28 de deputaţi USR, 13 PMP, şase deputaţi neafiliaţi şi trei de la PNL.

În sesizare se arată că pensiile speciale pentru aleşii locali introduse prin Codul Administrativ încalcă principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii.

„Coaliţia PSD-ALDE continuă, în mod ruşinos, să acorde privilegii politicienilor în faţa cetăţenilor simpli care plătesc taxe şi impozite şi susţin din banii lor sistemul public de pensii şi inclusiv pensiile speciale. Nu există nicio justificare pentru acordarea de pensii speciale aleşilor locali, alta decât fidelizarea primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene în vederea viitoarelor alegeri”, susţine USR.

Potrivit semnatarilor sesizării, Codul Administrativ va permite numiri politice în cele mai importante poziţii ocupate în prezent de înalţi funcţionari publici, ceea ce încalcă obligaţiile de profesionalizare a administraţiei publice pe care România şi le-a asumat înainte de aderarea la Uniunea Europeană.

Ei spun că noul Cod administrativ întoarce România în urmă cu peste zece ani, în situaţia de preaderare la UE.

„Practic, ţara noastră a bifat o serie de criterii ca să intre în Uniunea Europeană şi după ce a fost acceptată şi s-a văzut cu sacii în căruţă le debifează. România a garantat la Bruxelles că reprezentanţii Guvernului în teritoriu care controlează actele administrative ale primarilor şi consiliilor locale vor fi profesionişti, neutri politic, dar renunţă la această obligaţie, de dragul baronilor locali”, declară senatorul Florina Presadă, reprezentanta USR în Comisia specială de Cod administrativ.