Utilizatorii de WhatsApp păcăliţi să descarce malware în telefoanele mobile

Numeroși utilizatori ai aplicației de comunicații WhatsApp au fost păcăliți să descarce versiunea 'WhatsApp Gold', aparent o versiune "exclusivă" sau "premium" a aplicației care însă nu face decât să infecteze telefoanele sau tabletele pe care este instalată cu malware, conform unui material publicat de cotidianul britanic The Independent.

24 mai 2016, 18:14
Utilizatorii de WhatsApp păcăliţi să descarce malware în telefoanele mobile

Mai mulți utilizatori ai aplicației WhatsApp au reclamat faptul că au primit mesaje prin care erau îndemnați să descarce aplicația prin intermediul site-ului „WhatsApp Gold”, site al cărui link era distribuit prin mesaje. Facilitățile suplimentare ale serviciului „WhatsApp Gold”, despre care escrocii susțineau că a fost anterior disponibil doar pentru celebrități și oameni politici de top, includeau posibilitatea de a transmite simultan sute de fotografii, seturi noi de emoticoane, posibilitatea de apel video, caracteristici de securitate superioare variantei normale a aplicației și mult mai multe opțiuni de personalizare.

Totul este însă o înșelăciune. Descărcarea variantei Gold de pe site nu face decât să infecteze telefonul sau tableta cu malware. Această înșelăciune a fost practicată în trecut și sub numele de „WhatsApp Plus”.

Responsabilii aplicației WhatsApp îi blochează pe utilizatorii care dispun de software neautorizat în telefoane. Mai mult decât atât, în secțiunea de întrebări frecvente (FAQ) de pe site-ul oficial WhattsApp se precizează explicit că „WhatsApp Plus este o aplicație care nu a fost dezvoltată de WhatsApp și care nu este autorizată de WhatsApp (…) Dezvoltatorii WhatsApp Plus nu au nicio legătură cu WhatsApp și noi nu susținem WhatsApp Plus”.

Cea mai bună modalitate de a evita escrocheria WhatsApp Gold sau Plus, sau orice altă înșelăciune de acest tip, este de a ignora și șterge orice mesaj prin care ești invitat să o încerci, să o descarci și să o instalezi etc. De asemenea trebuie evitată descărcarea de aplicații din alte surse decât Google Play Store sau App Store, mai recomandă reprezentanții WhatsApp.

Citeşte şi Aplicaţia WhatsApp nu va mai fi disponibilă din 2017 pe sistemele de operare proprii ale BlackBerry şi Nokia