Va fi distrusă Terra? 10 lucruri mai puţin ştiute despre data de Vineri 13

Întâmplător sau nu, de-a lungul istoriei, la această dată s-au petrecut mai multe drame şi minuni. Iată o listă a acestora.

RomaniaTV.net
13 apr. 2012, 09:03

Vineri 13 este o dată care le dă fiori superstiţioşilor, iar unele persoane îşi iau măsuri suplimentare de precauţie într-o astfel de zi. Se întâmplă pentru a doua oară să avem o astfel de zi în 2012, anul acesta fiind dealtfel unul dintre puţinii cu trei astfel de zile (în ianuarie, aprilie şi iulie). De-a lungul vremii, evenimentele nu au ţinut seama de data din calendar, astfel că site-ul listverse.com a putut face o listă a faptelor mai puţin ştiute care s-au petrecut într-o zi de vineri 13:

10. Black Sabbath şi-a lansat primul album (1970)

Se întâmpla pe 13 februarie, iar producţia s-a dovedit de un real succes. A stat mai bine de un an în topul Billboard şi a primit Discul de Platină în Marea Britanie şi SUA.

9. Justiţia SUA permite cenzura în şcoli (1988)

În urma unui proces, pe 13 ianuarie, Curtea Supremă a SUA dă putere administraţiilor şcolilor să cenzureze ziarele scoase de elevi. Motivul invocat de profesori era legat de subiectele de cancan abordate, dar şi articole referitoare la sarcina adolescentelor sau divorţ.

8. Exploziile din canalizare, la Louisville (1981)

Pe 13 februarie, oraşul Louisville (Kentucky), părea că este ţinta unui atac venit din subteran. O serie de explozii în sistemul de canalizare al oraşului a distrus aproape 4 km de străzi. Nu au existat victime, dar prejudiciul a fost imens. Totul s-a declanşat când o scânteie a căzut în sitemul de canalizare şi a determinat aprinderea vaporilor deveniţi inflamabili, o dată cu deversări ilegale făcute de o firmă de prelucrare a soia.

7. Programul US Delta are un început prost (1960)

În bătălia cu URSS, pentru cucerirea spaţiului, americanii lansează pe 13 mai, la Cape Canaveral, prima rachetă Delta în spaţiu. Ea trebuia să lanseze primul satelit de comunicaţii, numit Echo, numai că acesta nu a jauns niciodată pe orbita prevăzută. Viaţa sa a fost de doar câteva luni.

6. Prăbuşirea Royal Plaza Hotel, din Thailanda (1993)

Dezastrul produs pe 13 august, în oraşul Nakhon Ratchasima, a dus la moartea a 137 de persoane şi rănirea a 227. În hotel se ţineau mai multe conferinţe când, la ora 10:10, clădirea s-a prăbuşit brusc şi rapid, în doar 10 secunde. Cauzele se regăsesc în renovările şi lucrările fără autorizaţie executate trei ani mai devreme, astfel că inginerul care a proiectat etajele suplimentare a fost arestat.

5. Incendiu la cinema Uphaar (1997)

Tragedia s-a produs pe 13 iunie, la New Dehli, şi s-a soldat cu 59 de morţi şi 103 răniţi. Cauzele sunt scurgerile de ulei de la un transformator aflat în parcare, astfel că în jurul orei 17:00 focul s-a extins la întreaga structură de cinci etaje.

4. Jim “Catfish” Hunter devine jucător liber (1974)

A fost un precedent consemnat pe 13 decembrie, el câştigând un proces împotriva patronului echipei de baseball Kansas City-Oakland Athletics, care nu i-a efectuat plăţile către fondul de asigurare, cum era stipulat în contract. Până la acest proces, sportivii erau practic la cheremul patronilor. El a fost primul jucător declarat liber, din istoria baseball-ului.

3. Apariţia de la Fatima (1917)

Minunea apriţiei Fecioarei Maria la Fatima (Portugalia) a fost consemnată pe 17 mai. Trei copii, Lucia dos Santos şi verişorii ei Jacinta şi Francisco Marto au declarat că au văzut „o femeie îmbrăcată în alb, mai strălucitoare decât soarele. În total s-au consemnat şase apariţii, în perioada 13 mai – 13 octombrie 1917.

2. Alfred Packer este condamnat pentru canibalism (1883)

Pe 13 aprilie el era condamnat la moarte pentru uciderea şi mâncarea a cinci persoane. El este unul dintre cei doi americani condamnaţi vreodată pentru canibalism. Mai târziu, crima lui a fost redusă la omor prin imprudenţă şi a fost condamnat la 40 de ani de închisoare. A fost eliberat condiţionat în 1901 şi a murit în 1907.

1. Planeta, în pericol (2029)

Apiophis un asteroid numit astfel după un zeu egiptean al răului, se va apropia vineri, 13 aprilie 2029, la doar 30.000 km de pământ, astfel că el poate fi văzut şi ziua. oamenii de ştiinţă spun că dacă el intră pe o traiectorie cunoscută sub numele de „gaura cheii”, atunci este sigur că la următoarea apropiere de Terra, în 2036, va lovi planeta. Impactul ar fi major, echivalent cu 100.000 de bombe nucleare.