Vacanţe în care SIGUR nu vei întâlni niciun român. Top 15 ţări cu cei mai puţin turişti FOTO

Fiecare dintre noi visează la o vacanţă departe de tumultul cotidian, în care să se rupă de ritmul de viaţă pe care îl duce în restul anului. De cele mai multe ori suntem aduşi cu picioarele pe pământ atunci când în faţa unor obiective turistice cunoscute, la terase sau pe plaje pe care le credeam uitate de lume auzim înjurături în româneşte, remarci deocheate în dulcele nostru grai sau, mai rău, manele. În prezentarea de faţă aceste situaţii sunt practic imposibil de întâlnit.

25 iul. 2015, 07:21

1. Nauru: 160 de turişti în 2014

Nauru este singura ţară din lume care nu are o capitală oficială. Acest stat insular din Pacificul de Sud are o suprafaţă de doar 21 km pătraţi şi aproximativ 10.000 de locuitori. Numărul mic al turiştilor este cauzat de faptul că pe toată insula există doar două hoteluri, iar viaţa nocturnă lipseşte cu desăvârşire.

2. Somalia: 400 de turişti în 2014

Ţara este recunoscută la nivel mondial pentru pirateria maritimă, astfel că nu-i de mirare că turiştii nu se înghesuie să o viziteze. Cu toate acestea, capitala, Mogadiscio, este un oraş relativ sigur. Plajele cu nisip fin, din zona de sud, şi parcurile naţionale oferă peisaje frumoase şi virgine, dar o vacanţă aici poate deveni stresantă, din cauza nesiguranţei care pândeşte la tot pasul sau, cel puţin, a prejudecăţilor legate de insecuritatea zonei.

3. Tuvalu: 1.200 turişti în 2014

Cine ajunge în Tuvalu trebuie să aibă portofelul burduşit cu bani, pentru că aici cardurile bancare nu vă vor fi de niciun ajutor. Pe insulă nu există niciun bancomat. Peisajele oferite de insulă sunt însă superbe, iar oamenii de aici foarte prietenoşi. Una dintre marile probleme din Tuvalu este apa potabilă, care se găseşte foarte rar pe insulă, astfel că ea trebuie importată.

4. Insulele Marshall: 4.600 turişti în 2014

În acest colţ de paradis s-au efectuat o serie de teste nucleare în anii ’40-’50, astfel că o parte din frumuseţea sa a fost iradiată. Atolul Bikini (unul dintre cele 31 de districte ale Insulei), pe care s-au efectuat în trecut teste atomice, a fost înscris în anul 2010 în patrimoniul mondial UNESCO, dar prea puţini sunt turiştii temerari care aleg să meargă aici pentru a se expune riscului de îmbolnăvire.

5. Sudanul de Sud: 5.500 turişti în 2014

Este un stat secesionist, măcinat de războaie civile şi, implicit, sărăcie. Pentru a vă face o idee despre cum se trăieşte aici trebuie spus că ţara este de aproape trei ori mai mare decât România (619.745 km pătraţi), dar are doar 50 km de şosea asfaltată. Totuşi, Parcul Naţional Bandingilo găzduieşte a doua cea mai mare faună din lume.

6. Guineea Ecuatorială: 5.700 turişti în 2014

Este foarte dificil să obţii viză de intrare în această ţară, chiar mai greu decât în Coreea de Nord. În plus, este destul de neatractiv să-ţi petreci vacanţa într-un stat dictatorial, fără infrastructură turistică şi unde rişti să fii împuşcat dacă faci poze.

7. Kiribati: 6.000 turişti în 2014

Este cel mai mare stat din Oceania din punct de vedere al întinderii, ocupând o suprafaţă de aproximativ 5 milioane km pătraţi pe suprafaţa Oceanului Pacific. Aria uscatului reprezintă însă numai 811 km pătraţi, sub forma a 32 de insuliţe. Deşi peisaje sunt superbe, iar localnicii prietenoşi, drumul până aici devine problematic. Există o singură cursă de linie care face legătura cu Insulele Fiji şi Tuvalu, iar Aloha Airlines operează cu un charter între Honolulu (Hawaii) şi Insula Christmas.

8. Libia: 6.250 turişti în 2014

O mulţime vestigii istorice merită vizitate în această ţară, dar situaţia politică foarte instabilă din regiune a dus la desfiinţarea a numeroase zboruri. Ruinele vechiului oraş roman Leptis Magna se găsesc bine conservate pe malul Mării Mediterane, la 130 km est de capitala Tripoli. De asemenea, oraşul oază Ghadames (549 km sud-vest de Tripoli) ar fi foarte atractiv pentru turişti, însă după ce lucrurile în zonă se vor mai linişti.

9. Guineea Bissau: 7.500 turişti în 2014

Este unul dintre cele mai mici state din Africa, iar venitul pe cap de locuitor este unul dintre cele mai scăzute din lume, doar 42 de dolari pe lună. Practic, este a zecea cea mai săracă ţară din lume, iar infrastrustructura este la pământ. Din cauza sărăciei, ţara este o pradă uşoară pentru traficanţii de droguri din America de Sud, care folosesc Guineea Bissau ca poartă de acces pentru a trimite stupefiantele în Uniunea Europeană. Drogurile sunt stocate aici şi introduse în cantităţi mici în produse de export către UE, precum fructe, peşte, nuci caju.

10. Turkmenistan: 8.697 turişti în 2014

Nu vă aşteptaţi să vizitaţi această ţară fără un ghid repartizat de către stat, regimul este aproape la fel de autoritar ca în Coreea de Nord. Cine ajunge aici ar trebui să arunce o privire spre Poarta Iadului, o gaură de foc în mijlocul deşertului Karkum, la 260 km nord de capitala Aşhabad. De asemenea, mai sunt de văzut ruinele vechi ale oraşului Merv (considerat în tradiţiile arabe şi hinduse sediul Paradisului Terestru), fortificaţiile parţilor (al treilea Imperiu Persan 238 î.Hr. – 226) din Nisa şi Kunja-Urgentch.

11. Sao Tome şi Principe: 10.000 de turişti în 2014

Este un adevărat paradis, unde se produce cea mai bună ciocolată neagră din lume. Insulele se află însă la 40 de ore de mers cu vaporul de continentul african, coastele Gabonului aflându-se la o distanţă de 350 km în est. Totodată, distanţa care separă Insula Sao Tome de Insula Principe este de 152 km.

12. Afghanistan: 13.300 turişti în 2014

Afghanistanul este de vizitat pentru peisajele sale magnifice şi istoria sa, însă în ultimii 15 ani i-a ţinut pe mulţi turişti la distanţă, din cauza războiului şi a neîncetatelor atentate teroriste. În patrimoniul UNESCO sunt incluse minaretul și vestigiile arheologice de la Jam / Djam, dar şi peisajul cultural și vestigiile arheologice din Valea Bamyian.

13. Insulele Comore: 21.000 turişti în 2014

Sunt situate în largul coastelor Africii, în Canalul Mozambic, nu departe de Madagascar şi sunt ideale pentru scufundări, drumeţii şi navigaţie. Totuşi, în ţară domneşte sărăcia şi corupţia, astfel că vizitatorii se îndreaptă către statele învecinate, mai bogate, dar şi mai generoase cu oferta turistică.

14. Liberia: 24.000 turişti în 2014

În ciuda frumuseţilor naturale, ţara şi-a căpătat o tristă faimă privitoare la războiale civile care au măcinat-o şi focarele de Ebola. Plajele sale însă ar merita văzute de mai mulţi străini. Liberia este şi un rezervor important de biodiversitate, aici aflându-se ultimele populaţii din specii pe cale de dispariţie precum cimpanzeii de vest sau elefantul de pădure.

15. Insulele Solomon: 24.400 turişti în 2014

Arhipelagul este pe nedrept subestimat în ghidurile turistice, oferind privelişti paradisiace celor care ajung aici. Totuşi, din cauza aşezării sale în aşa-numitul Cerc de Foc al Pacificului, ţara este afectată de cutremure şi de activitatea vulcanilor. De asemenea, există aici riscul îmbolnăvirii de malarie. Atolul de corali East Rennell a fost înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO.