Vacanţele familiei tale. De ce să alegi CRETA

Creta este cea mai mare insula a Greciei si a cincea ca marime din Marea Mediterana. Despre Creta se spune ca este insula cu de toate.

23 mai 2015, 05:02
Vacanţele familiei tale. De ce să alegi CRETA

 Aici gasesti ramasitele unei civilizatii stravechi genial, poti explora plaje mirifice, poti admira munti majestuosi, vai fertile, poti gusta preparate culinare desavarsite. Creta este un mic univers si iti trebuie o viata sa ii descoperi secretele si comorile. 

Istoria

Mitologia sustine ca in Creta era o pestera unde zeita Rhea l-a ascuns pe nou-nascutul Zeus. In aceasta pestera, Zeus a fost adus de nimfe, in timp ce preotii zeitei Rhea, isi loveau scuturile pentru ca Cronos sa nu auda plansul bebelusului si sa nu-l manance. Se mai spune ca in Creta Zeus, s-a deghizat in taur pentru a se bucura de iubirea Europei. Din dragostea lor s-a nascut Minos, sub a carui conducere Creta a devenit o insula-imperiu puternica. Civilizatia Minoana a fost distrusa sistematic, cel mai probabil din cauza eruptiilor vulcanului Thera. Au urmat dorianii, apoi romanii. Dupa conducerea romanilor, Creta a devenit provincie a imperiului Bizantin, pana ocupatia arabilor (824-961 BC). In timpul dominatiei arabe, Creta a devenit paradisul piratilor. Apoi Creta a redevenit parte a Bizantului, pana la ocupatia venetienilor care a durat 5 secole. Civilizatia venetiana a lasat o puternica amprenta asupra culturii insulei. Dupa o ocupatie turca ce a durat pana in secolul al XIX-lea, in 1913, Creta devine oficial parte a Greciei. 

Ce poti vizita

Chania (Hania), regine aflata in vestul insulei, este dominata de impresionantii Munti Albi (Lefka Ori, in greaca), precum si Parcul National.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.