Val de AER RECE, ÎNGHEŢ şi BRUMĂ la sfârşitul lunii septembrie. Temperaturile au coborât până la -6 grade Celsius

Vineri dimineaţa, temperaturile au coborât sub pragul de îngheţ. Mai mult, sfârşitul lunii septembrie este caracterizat de aer rece, îngheţ şi brumă.

29 sept. 2017, 06:20

Sfârşitul lunii septembrie a adus temperaturi mult mai scăzute decât ar fi fost normal în această perioadă. Astfel, vineri dimineaţa, în jurul orei 9.00, temperatura minimă s-a înregistrat în Călimani, Carpaţii Orientali, unde au fost – 5 grade Celsius.

De asemenea, în cursul dimineţii de vineri, la Miercurea Ciuc au fost – 6,2 grade Celsius, însă în jurul orei 9.00 mercurul a mai urcat în termometre şi s-au înregistrat – 3 grade Celsius.

Citeşte şi Guvernul se pregăteşte de o iarnă grea din cauza „realităţii destul de crunte din punct de vedere al condiţiilor meteo”

Temperaturi scăzute s-au semnalat şi la Bâlea Lac unde au fost – 3 grade Celsius, iar la Vârful Omu, Poiana Stampei şi Joseni au fost – 1 grad Celsius. Mai mult, şi în noaptea de vineri spre sâmbătă sunt aşteptate din nou valori negative.

De asemenea, ANM a emis, vineri, un cod galben de vânt, valabil în mai multe zone.

Temperatura aerului, 29.09.2017, ora 9.00

Minima absolută a lunii septembrie s-a înregistrat în anul 1977, când termometrele au arătat minus 10 grade Celsius la Miercurea Ciuc, în vreme ce maxima a fost consemnată în 1952, când au fost 33,8 grade Celsius.

PROGNOZA METEO

PROGNOZA METEO VINERI. În majoritatea zonelor, vremea va fi răcoroasă, iar în sud, în est și local în centru, va fi chiar rece pentru această perioadă din an. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 13 grade in estul Transilvanieie și 18 grade in vestul si inord-vestul tarii, iar cele minime vor avea valori de la -4…-3 grade în depresiunile Carpaților Orientali și 11…12 grade pe litoral. Cerul va fi parțial noros în sud-vest, extremitățile de sud și de sud-est și mai mult senin în restul teritoriului. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în regiunile sud-estice, cu viteze de până la 55…60 km/h pe litoral și în deltă. Izolat, în nord și în centru, se va produce brumă și vor fi condiții de ceață.

VREMEA ÎN BUCUREŞTI. Vremea va fi în continuare mai rece decât normalul sfârșitului de septembrie; temperatura maximă va fi de 15….17 grade, iar cea minimă de 6…7 grade, în centrul orașului și în jur de 4 grade în zona periferică. Cerul va fi variabil, iar vântul slab și moderat.

Citeşte şi PROGNOZA METEO pe trei luni: Cum va fi vremea de Crăciun şi ANUL NOU 2018

PROGNOZA METEO SAMBATA. Vremea va fi răcoroasă, pentru această perioadă din an, în vestul și nord-vestul țării și rece, în celelalte regiuni. Cerul va fi parțial noros în sud și sud-est și mai mult senin în restul teritoriului. Vântul va mai avea intensificări, în special în cursul zilei, în Dobrogea, cu viteze mai mari pe litoral și în deltă. Temperaturile maxime se vor încadra între 13 grade in estul Transilvaniei si 19 grade grade prin Dealurile banatului, iar cele minime între 1 și 12 grade, mai coborâte în estul Transilvaniei, până în jurul a -3 grade. Izolat, mai ales în depresiunile din nord și din centru, se va produce brumă. În a doua parte a nopții, pe arii restrânse, în zonele joase de relief, se va forma ceață.

VREMEA ÎN BUCUREŞTI. Vremea va fi în continuare mai rece decât în mod obișnuit, la sfârșit de septembrie. Cerul va fi variabil, mai mult senin pe parcursul nopții, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă 16…17 grade, iar minimele de 6…7 grade, mai scăzută în zona preorășenească, până în jurul a 4 grade.

VEZI şi PROGNOZA METEO pe trei zile