VALERIU STOICA: Victoria dreptei la prezidenţiale nu e sigură dacă jocul lui TĂRICEANU va avea succes

Valeriu Stoica, fost lider PNL, în prezent membru PDL, declară, într-un interviu pentru stiripesurse.ro, că, în mod normal, dreapta trebuie să câştige alegerile prezidenţiale, dar dacă "jocul lui Tăriceanu va avea succes, victoria nu e sigură". Stoica avertizezază şi asupra unui posibil eşec al fuziunii dintre PNL şi PDL.

24 iul. 2014, 11:04
VALERIU STOICA: Victoria dreptei la prezidenţiale nu e sigură dacă jocul lui TĂRICEANU va avea succes

Valeriu Stoica a comentat alianţa şi fuziunea PNL-PDL, spunând că „aliantele politice sunt vehicule bune pentru castigarea alegerilor, dar cand ajung la guvernare, aliantele politice sunt ineficiente, pentru ca imediat dupa castigarea puterii incepe batalia interna in cadrul aliantei”.

Iata de ce eu cred ca este mai eficienta o fuziune intre principalele partide de dreapta, pentru ca in felul acesta se inlatura pericolul ca dupa castigare alegerilor sa se repete esecul la guvernare”, a spus Stoica,  salutând decizia PNL şi PDL de a fuziona.

Cu toate acestea, democrat-liberalul a admis scenariul ca, după alegerile prezidentiale, să apară neînţelegeri între PNL si PDL, iar fuziunea să nu se mai realizeze: „Vorbim despre Romania si stim ca in Romania orice e posibil, totusi cred ca de aceasta data liderii politici ai celor doua partide vor da dovada de mai multa responsabilitate pentru ca daca nu vor duce mai departe acest program politic de fuziune, se vor decredibiliza foarte mult si ei sunt constienti de asta”.

Conducerea PDL a aprobat FUZIUNEA cu PNL şi cu partidul lui MRU

În ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale, Stoica a arătat că „pozitia rationala pentru toti cei care sunt pe dreapta, inclusiv pentru PMP, este sa sustina un candid unic al dreptei”: „Daca totusi, in primul tur, va mai exista si un al doilea candidat, desi mie mi se pare ca nu e bine, important este ca in turul 2 toata lumea sa sustina acelasi candidat”.

Stoica a aminitit de experienta dreptei din anul 2000, când dreapta a avut 5 candidati la prezidentiale si consecinta a fost ca in turul 2 au intrat Vadim Tudor si Ion Iliescu.

TĂRICEANU strânge semnături pentru prezidenţiale. Ce condiţii trebuie să îndeplinească pentru a intra în cursă

Acesta a arătat că „dezbinarea dreptei risca sa impiedice intrarea unui candidat in turul 2”, iar „miscarea” pe care o face PSD cu Tariceanu „face parte din aceasta strategie de dezbinare a dreptei”.

„Doar daca oamenii politici gresesc, nu va castiga dreapta. Daca, de exemplu, jocul politic facut de Tariceanu va avea succes si va deruta electoratul de dreapta, daca altii vor face jocuri asemanatoare si vor diviza electoratul, atunci victoria nu e sigura. Daca avem insa in vedere o simpla raportare matematica la modul in care se structureaza electoratul in Romania, dreapta ar trebui sa castige fara probleme. Doar oamenii politici vor fi culpabili de pierderea acestei sanse.”