Valeriu Streleţ, noul prim ministru al Republicii Moldova. Preşedintele Timofti a semnat decretul de numire

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a avansat luni o nouă propunere pentru funcția de premier după ce candidatura ministrului în exercițiu al educației, Maia Sandu, nu a fost agreată de partenerii de coaliție. Preşedintele Nicolae Timofti a semnat decretul privind desemnarea lui Valeriu Streleţ pentru funcţia de şef al Executivului, după consultări cu fracțiunile PLDM, PD și PL, care au constituit recent o coaliție majoritară în Parlament.

27 iul. 2015, 19:38
Valeriu Streleţ, noul prim ministru al Republicii Moldova. Preşedintele Timofti a semnat decretul de numire

Valeriu Streleț, vicepreședinte al formațiunii PDLM și deputat în parlamentul Republicii Moldova, a fost desemnat drept candidat, după consultările ce au avut loc la sediul președinției între șeful statului Nicolae Timofti și liderii Alianței pentru Integrare Europeană-3, după cum transmite Unimedia.

Maia Sandu a avut toată susținerea PLDM, dar din păcate nu a fost agreată de către partidele din cadrul Alianței. Eu regret că nu a atins acest consens. Valeriu Streleț va avea tot sprijinul necesar”, a declarat Vlad Filat, potrivit sursei citate.

La scurt timp după anunţul PDLM, preşedintele moldovean Nicolae Timofti a declarat că a semnat deja decretul, iar conform Constituţiei Valeriu Streleţ are la dispoziţie 15 zile pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului: ”Am semnat decretul. Candidatura înaintată este una bună, întrucât domnul Streleţ are experientă de viaţă şi în politică. Noi îl vom susţine în toate acţiunile de mai departe. Dumnealui urmează să vină cu programul de guvernare şi cu componenţa Cabinetului de Miniştri. Trebuie sa învestim cât mai curând Guvernul, deoarece cetăţenii noştri au nevoie de stabilitate. Sunt multe probleme care trebuie rezolvate cât mai repede, în special acoperirea cheltuielilor la energia electrică”.

Pentru numirea Executivului sunt necesare 51 de voturi.

PLDM, formațiune căreia îi revine funcția de premier conform acordului de constituire a Alianței pentru Integrare Europeană-3, a propus-o săptămâna trecută pe Maia Sandu, dar negocierile cu Partidul Democrat și Partidul Liberal au intrat în impas după ce ea a înaintat o serie de condiții, între care schimbarea conducerii Băncii Naționale, demiterea procurorului general, un plan de măsuri anticriză.

Valeriu Streleț (45 de ani) și-a început cariera politică în 1994, când a participat la alegerile parlamentare pe lista Blocului Social-Democrat, precizează publika.md. Șapte ani mai târziu, numele politicianului se regăsește pe lista electorală a Blocului ‘Plai Natal’. În perioada 1994-2001, Valeriu Streleț a deținut funcția de președinte al Ligii Naționale a Tineretului din Moldova, iar în 2002 devine subsecretar general al Partidului Social Liberal. Cariera politică a lui Valeriu Streleț își continuă ascensiunea și în decembrie 2002 este ales vicepreședinte al Partidului Social Liberal, funcție pe care o deține până în 2007, când devine vicepreședinte al Partidului Liberal Democrat. În 2009 este ales deputat din partea PLDM, iar în 2011 ajunge să conducă fracțiunea parlamentară a liberal-democraților.

Valeriu Streleț a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universității de Stat din Moldova, dar și pe cea de Economie Generală și Drept de la Academia de Studii Economice. În 2004 a absolvit Institutul European de Studii Politice. Cunoaște limbile rusă, engleză și franceză.Este căsătorit și are patru copii.