Valeriu Zgonea poate fi REVOCAT din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor

Valeriu Zgonea poate fi revocat din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, s-a stabilit după o şedinţă fulger a Comisiei pentru Statut, informează România TV.

10 mai 2016, 11:03
Valeriu Zgonea poate fi REVOCAT din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor

La Comisia de statut s-a discutat problema lui Valeriu Zgonea şi s-a stabilit că acesta nu mai poate ocupa funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, conform Legii 96. „Problema este relativ simplă pentru că în statut, în Legea 96, care e lege organică, figurează la articolul 32 alin. 3 în mod clar că la retragerea sprijinului politic se pierde automat postul obţinut prin sprijin politic. Cu un singur vot împotrivă, al PNL, care încearcă să folosească o chichiţă avocăţească cum că excluderea nu ar fi retragere a sprijinului politic, se pierde automat. Nu se votează nimic şi se informează plenul după ce birourile camerelor reunite constată că s-au respectat condiţiile despre care v-am vorbit din statut. Automat se prezintă plenului constatarea că nu mai poate să ocupe această funcţie”, a explicat Bogdan Niculescu Duvăz, preşedintele Comisiei permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, organizarea şi funcţionarea şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului

„Legea 96 este suficientă pentru revocarea lui Valeriu Zgonea, punctul de vedere al Comisiei e în interpretarea legii. Nu mai e nevoie de modificarea regulamentului, care este conform Curţii Constituţionale un act subsidiar legii, care urmează legea şi nu o poate contrazice”, a completat Niculescu-Duvăz.

Valeriu Zgonea a replicat că nu se opune unor proceduri legale care se regăsesc în regulamentul Camerei. „Când acel document va veni la Biroul PErmanent al Camerei, eu voi urmări toate procedurile legale pe care le are fiecare ditnre noi. Birourile Permanente reunite nu au competenţă asupra plenului camerei Deputaţilor. Să nu ne grăbim. Eu am înţeles graba de a face o şedinţă pe care o convocăm la o oră după… Uitaţi-vă la anumite proiecte de legi şi la ce face Comisia pentru statut zilele acestea, când interpretează un text şi dezincriminează conflictul de interese până în 2013. Când documentele vor veni în biroul permanent veţi auzi punctul meu de vedere. Din 2012 până azi, regulamentul şi statutul a fost modificat de vreo 3 ori, azi aplicăm legea care e aolicabilă azi. Regulamentul este în concordanţă cu deciziile CCR şi cred că şi articolul 64 din Constituţie face o diferenţiere foarte clară. Mă interesează ca această funcţie să fie preluată legal de un membru al Camerei Deputaţilor. Ne batem de 3 săptămâni pentru o funcţie, nu pentru soluţii în sănătate, în educaţie”.