Valeriu Zgonea: Săptămâna viitoare, plenul Camerei va lua act de incompatibilitatea lui Ştefan Bucur Stoica

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat că săptămâna viitoare plenul va lua act de incompatibilitatea deputatului PDL Ştefan Stoica.

RomaniaTV.net
20 oct. 2014, 14:13
Valeriu Zgonea: Săptămâna viitoare, plenul Camerei va lua act de incompatibilitatea lui Ştefan Bucur Stoica

„Am aprobarea Biroului permanent de a introduce pe ordinea de zi, săptămâna viitoare, (o hotărâre – n.r.) pentru a lua act de incompatibilitatea domnului deputat Ştefan Stoica. Toţi colegii au fost de acord cu decizia pe care le-am propus-o, domnul Ştefan Stoica se apără în instanţă”, a spus Zgonea la finalul şedinţei Biroului permanent.

Agenţia Naţională de Integritate a cerut din nou conducerii celor două Camere ale Parlamentului revocarea din funcţie a senatorului PNL Daniel Akos Mora şi a deputatului PDL Ştefan Bucur Stoica, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a declarat incompatibili, deciziile instanţei fiind definitive, transmite Agerpres.

„În situaţia în care deciziile ÎCCJ nu vor fi aplicate cu celeritate, în sensul dispunerii sancţiunilor disciplinare de revocare din funcţie, Agenţia va proceda la aplicarea de sancţiuni contravenţionale persoanelor care au în atribuţii ducerea la îndeplinire a sentinţei judecătoreşti, precum şi la sesizarea organelor de cercetare penală pentru nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, în conformitate cu dispoziţiile art. 287 din Codul penal”, se arată într-un comunicat al ANI.

ANI menţionează că, de la momentul rămânerii definitive a raportului de evaluare pe care l-a emis şi prin care s-a constatat starea de incompatibilitate a celor doi membri ai Parlamentului şi până în prezent, toate drepturile salariale încasate de Daniel Akos Mora şi Ştefan Bucur Stoica pot constitui prejudiciu în sensul legii penale.

Referitor la dispoziţiile art. 72, alin. (1) din Constituţia României republicată, potrivit căruia „deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului”, ANI susţine că acest text constituţional nu exonerează de răspundere administrativă şi penală privind neaplicarea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile.

ANI a constatat că senatorul PNL Daniel Akos Mora, fost consilier judeţean de Mureş, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât SC Moragroind SRL, societate în cadrul căreia acesta deţine funcţia de director şi calitatea de asociat, a încheiat contracte de execuţie lucrări în valoare totală de 15.689.344 lei cu unităţi aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean Mureş şi cu alte unităţi administrativ-teritoriale de pe raza judeţului Mureş.

De asemenea, potrivit ANI, deputatul PDL Ştefan Bucur Stoica, fost consilier judeţean în cadrul CJ Dolj, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a exercitat, simultan, şi calitatea de director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.