Valul de frig din Europa este „notabil”, dar nu „excepţional”

Organizaţia Mondială de Meteorologie a explicat faptul că frigul care persistă în Europa şi a provocat până acum moartea a peste 450 de persoane este "notabil" prin durata sa şi prin faptul că a ajuns târziu pe continent, dar nu este un fenomen "excepţional".

RomaniaTV.net
07 feb. 2012, 16:49
Valul de frig din Europa este „notabil”, dar nu „excepţional”

Valul de frig este provocat de un sistem de „blocadă” a perturbaţiilor meteorologice care produc constant o masă de aer rece în provincia Siberia şi care împiedică o încălzire a Europei de către temperaturile mai ridicate ale curenţilor şi vânturilor maritime din Oceanul Atlantic, a declarat Omar Baddur, membru OMM, citat de Mediafax. „Valul de frig ar trebui să se mai atenueze săptămâna viitoare”, a adăugat Baddur.

Au fost semnalate, mai ales în Europa estică, temperaturi de până la minus 37 de grade Celsius, în ţări ca Ucraina şi nordul Rusiei şi Polonia, iar în nordul Germaniei au fost înregistrate temperaturi care au atins minus 20 de grade Celsius.

OMM a mai explicat că aceste temperaturi pot fi influenţate în egală măsură de o „oscilare arctică” negativă, o diferenţă de presiune dintre zonele polare şi regiunile aflate spre latitudinile mijlocii, unde locuiesc cele mai multe dintre popoarele europene.