Vânătoarea de la Balc şi mistreţii ucişi, surprinşi în imagini video aeriene şocante VIDEO

Vânătoarea de mistreţi de la Balc, de anul acesta, a fost filmată din aer. În imaginile video aeriene se pot observa câţiva dintre mistreţii ucişi. Reprezentanţii Vier Pfoten au protestat la porţile domeniului, transmiţând mesajul "Nu ucide, joacă tenis!".

13 ian. 2014, 13:49

O nouă partidă demonstrativă de tenis a avut loc, pentru al treilea an consecutiv, în fața porților domeniului de vânătoare de la Balc aparținând omului de afaceri Ion Țiriac. Membrii Vier Pfoten și voluntari au protestat astfel în mod pașnic față de masacrul mistreților care are loc anual la Balc, transmițând organizatorului și distinșilor săi invitați tradiționalul îndemn „Nu ucide, joacă tenis!„. Urarea a fost însoțită și de un protest inedit al celor trei reprezentanți ai mistreților prezenți în fața porții, care i-au sugerat domnului Țiriac să afișeze următorul anunț: „Dragi invitați, partida de vânătoare de anul acesta a fost anulată. Vom juca tenis, în schimb. Cu stimă, gazda dumneavoastră”, transmite asociaţia pentru protecţia animalelor, Vier Pfoten.

Sportul alb este fair-play, etic și, cel mai important, nu se soldează niciodată cu victime, arată Vier Pfoten, care precizează că acest lucru i-a fost amintit omului de afaceri Ion Țiriac de către cei câțiva jucători de tenis amatori care au schimbat pase în fața porților domeniului de la Balc, timp de câteva ore.

„Nu vreau să judec ce calități se ascund în spatele nevoilor domnului Țiriac și ale invitaților săi de a ucide animale fără apărare. Masacrul de la Balc este mediatizat în fiecare an. Oamenii văd bogătași ucigând. Mă întreb dacă nu cumva există și alte căi mai modeste, mai pașnice și care pot servi drept model în nevoia oamenilor de a-și satisface setea de putere și anumite temeri„, declară Gabriel Păun, director de campanii Vier Pfoten International.

În premieră, porțile domeniului au fost pichetate și de trei reprezentanți ai mistreților, care i-au întâmpinat pe participanții la vânătoare afișând pancarte cu mesajul: „Dragi invitați, partida de vânătoare de anul acesta a fost anulată. Vom juca tenis, în schimb. Cu stimă, gazda dumneavoastră”. „E o foarte bună sugestie pentru domnul Ion Țiriac și pentru partenerii lui să încheie afaceri într-un mediu non-violent și etic. Execuțiile pot fi înlocuite cu sportul alb, pe care domnul Ion Țiriac știa să-l practice atât de bine„, a continuat Păun.

Din 2005 și până astăzi, cel puțin 1.700 de mistreți, dar și animale din alte specii, au căzut sub gloanțele invitaților de la Balc, potrivit Vier Pfoten. Numai anul trecut, aceștia au ucis 268 de mistreți (dintre care 128 de purcei), 12 căpriori, un cerb lopătar și un muflon. Pe lista participanților s-au numărat figuri proeminente la nivel internațional: oamenii de afaceri germani Wolfgang Porsche și Klaus Mangold, managerul austriac Franz Rauch, politicianul austriac Rudolf Streicher și fostul membru în Consiliul Europei Inigo Herrera.

Pe lista participanților se adaugă însă mulți alți invitați din străinătate și din România, unii dintre ei neavând experiență în folosirea armei de vânătoare, mai spune Vier Pfoten. Într-o mare măsură, lipsa preciziei în timpul vânătorii poate cauza o moarte lentă și agonizantă pentru animale. Astfel, „evenimentul” de la Balc nu respectă minime principii morale și nici măcar reguli de etica vânătorii, motiv pentru care nu poate fi considerat decât un masacru.

Vier Pfoten crede în responsabilitate și respect pentru toate formele de viață, astfel încât fiecare ființă vie să poată trăi cu demnitate, în concordanță cu cerințele speciei. De aceea, Vier Pfoten cere insistent stoparea masacrului de la Balc și interzicerea organizării de vânători în spații îngrădite, considerând că Ministerul Mediului are o responsabilitate în ceea ce privește aceste „crime legale.