Varicela la copii: Top 10 informaţii importante şi sfaturi utile pentru îngrijirea copilului bolnav

Varicela la copii – sau varsatul de vant, denumire populara – face parte din bolile copilariei si este o boala comuna pe care cei mici o fac in special pana la varsta de 12 ani. Periodic aflam de la pediatri ca iar este epidemie de varicela in oras, iar acest lucru este mult mai frecvent iarna si primavara. Cand se declanseaza varicela la copii, un parinte nu are cum sa nu o sesizeze imediat intrucat in afara simptomelor specifice unei raceli usoare (nasul curge, usoara durere in gat, uneori febra moderata) corpul copilului se umple de pete rosii care il mananca. Simptomele trec de regula fara vreun tratament deosebit insa varicela este foarte contagioasa, de aceea copilul infectat trebuie sa stea acasa si sa se odihneasca cat mai mult pana cand simptomele dispar.

RomaniaTV.net
03 ian. 2019, 20:22
Varicela la copii: Top 10 informaţii importante şi sfaturi utile pentru îngrijirea copilului bolnav

Despre varicela s-au publicat si sunt accesibile foarte multe documentatii.

Un parinte care se confrunta cu aceasta afectiune a copilului sau poate afla tot ce este interesat dand o simpla cautare pe Google sau citind carti sau reviste de specialitate. In acel moment, se confrunta cu zeci de informatii, care mai de care mai importante, care par sa il nauceasca, mai ales ca in casa copilul are simptomele specifice varicelei si parintele e coplesit de propriile-i intrebari cum ar fi: de ce?, cand a luat?, de cand este contagios?, o sa mai faca boala?, dar daca o dam unei cunostinte gravide?, ce doctorii poate lua?, ce sa manance?, etc etc. 

Iata cele mai importante top 10 informatii pe care este vital sa le cunoasteti despre varicela la copii. Va vor raspunde la multe prime intrebari si va vor ajuta alaturi de sfaturile si indicatiile medicale ale pediatrului copilului sa treceti cu bine de neplacutul dar deseori inevitabilul episod medical din copilaria copilului: 

Varicela la copii: Varicela este cauzata de un virus si este foarte contagioasa

Virusul varicela zoster – care face parte din aceeasi familie cu virusul herpetic – este cel responsabil de varicela. Virusul se raspandeste prin contact cu bubitele de pe corpul persoanei infectate dar in egala masura si prin aer cand persoana cu pricina tuseste sau stranuta. Specialistii afirma ca o persoana care nu este imunizata la varicela este expusa acestui virus prin caile de mai sus, are 70-80% sanse de contaminare.

Copilul ce se imbolnaveste de varicela va fi retinut acasa intre 7 si 10 zile, pentru a se reface si a nu imbolnavi si alti copii. 

Varicela la copii: Varicela cauzeaza urticarie

Simptomul principal al varicelei consta in raspandirea rapida si pe suprafata mare a corpului de bubite mici, care il mananca pe copil foarte mult, si care la aparitie sunt ca niste blande mici ca de muscatura de tantar urmand ca in cateva zile sa isi schimbe aspectul, sa faca ca un „cap” cat varful unui ac plin cu lichid transparent care devine o crusta uscata si cade. Aceste bubite apar pe cap, fata apoi pe trunchi, brate, picioare, nas, gura, ochi, zonele genitale. Numarul bubitelor variaza de la persoana la persoana, de la cateva pana la sute chiar mii (un numar mediu este cuprins intre 250-500 bube pe durata intregii perioade de manifestare a varicelei). 

Varicela la copii: Complicatiile varicelei pot fi serioase

Majoritatea copiilor se refac complet dupa varicela.

Unii copii au si dureri de burta, durere in gat, dureri de cap sau o stare generala proasta cu 2 zile inainte de prima eruptie si aceste simptome pot dura inca 3-4 zile timp in care febra  se mentine intre 37.7°-38.8° C.

Cu toate acestea, exista persoane, in special adulte sau adolescentii, care pot avea complicatii serioase, inclusiv infectii bacteriene care necesita tratament cu antibiotic, sau pneumonie sau afectiuni la creier. In egala masura, persoanele ce sufera de boli grave si au sistemul imunitar compromis, pot fi afectati chiar mortal de varicela. De aceea este vital ca acestea sa evite sa fie in contact cu persoane ce vin din colectivitati si care ii pot imbolnavi.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.