Vârsta medie de pensionare va creşte cu cel puţin doi ani

Vârsta medie de pensionare va creşte cu aproximativ doi ani în următoarele patru decenii în rândul ţărilor membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, anunţă Bloomberg.

RomaniaTV.net
07 dec. 2017, 07:16
Vârsta medie de pensionare va creşte cu cel puţin doi ani

Cea mai mare creştere este anticipată în ţări ca Danemarca, Italia şi Olanda, unde vârsta de pensionare este acum legată de speranţa de viaţă. Numai cinci ţări membre, incluzând Franţa, din rândul celor 35 membre ale OCDE, vor avea vârste standard de pensionare sub 65 până în 2060. Costul pensiilor publice va continua să crească în unele din cele mai mari economii membre ale organizaţiei, ca SUA, deşi rata de creştere se va situa sub cea din ultimele două decenii, scrie ZF.

Unele ţări vor înregistra scăderi ale costului, ca Grecia. În raportul său anual privind pensiile, OCDE avertizează că ţările membre trebuie să facă noi paşi pentru a-şi consolida sistemele de pensii pentru ca acestea să poată face faţă schimbărilor demografice, inegalităţii sporite dintre cetăţenii mai în vârstă şi schimbarea naturii muncii într-o economie digitală. În condiţiile în care mulţi oameni se reorientează către poziţii non-tradiţionale, o vârstă strictă fixă de pensionare ar putea să nu mai fie în interesul general, arată OCDE.

Modificări pentru persoanele interesate să-şi întregească stagiul de cotizare în sistemul public de pensii