Vasilescu: Legea salarizării unitare, primul pas spre descentralizare. Sindicaliştii protestează pentru cei 3% cărora le scad lefurile

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat la România TV că liderii de sindicat protestează pentru cei trei la sută dintre angajaţi cărora le scad salariile. Legea salarizării unitare reprezintă primul pas spre descentralizare.

23 mai 2017, 19:13
Vasilescu: Legea salarizării unitare, primul pas spre descentralizare. Sindicaliştii protestează pentru cei 3% cărora le scad lefurile

„Nu ştiu ce grevă va fi în administraţia publică. Azi am fost la Uniunea Consiliilor Judeţene din România unde a participat şi preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România şi toţi au asigurat că în unanimitate salută această lege. Nu înţeleg poziţia lui Iohannis, care spune că administraţia locală e lăsată în aer. Eu cred că această lege reprezintă primul pas spre descentralizare. Administraţia locală are dreptul constituţional de a merge pe autonomie financiară”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu la România TV.

„Mi-a plăcut replica lui Robert Negoiţă care a spus ca nu înţelege care este supărarea angajaţilor din administraţie: ‘Ştiu că unii sunt cu salarii de peste 20.000 de lei şi sunt supăraţi că le vor scădea salariile. Dacă nu se vor scădea salariile de 20.000 de lei, eu voi fi cel care iese în stradă pentru a cere scăderea’ „, a spus ministrul Muncii.

Aproximativ trei la sută dintre angajaţi care au salarii foarte mari vor avea lefuri scăzute.

Citeşte şi: LEGEA SALARIZĂRII a fost adoptată de Senat. Termenul pentru depunerea raportului este 6 iunie

În privinţa IT-iştilor din Justiţie, ministrul Muncii a punctat că aceşti angajaşi au salarii care pornesc de la 9.000 de lei având nivelul salarial al unui judecător. „It-istii din primărie au 2000 de lei. Ce s-a întâmplat în Ministerul Justiţiei este incredibil. În afară de magistraţi sunt multe alte categorii care au drepturile magistraţilor. It-iştii sunt plătiti la nivelul unui judecător. Nu înţeleg cu ce e mai bun un it-ist de la Justiţie faţă de la Casa de Pensie. De ce unii să aibă salarii de 4000 şi alţii de 9.000 de lei. Să stiţi că eu mi-am tăiat salariul, şi pe al meu, şi pe al preşedintelui României. Am făcut-o cu mâna noastră. Dacă nu se taie anumite salarii, aceste disfuncţionalităţi nu se rezolva nici în 2022”, a explicat Vasilescu.

„Tot aud de la diferite sindicate care protestează pentru cei 3% cărora le scad salariile. Sunt oameni cu salarii nepământeşti, alea nu sunt salarii pentru România. Când vorbim de 20.000 de lei salariu, nu e normal, şi de aia le-am scăzut. La baza piramidei s-au dublat salariile”, a mai spus ministrul.

„În consiliile locale sau judeţene se stabilesc bugetele. Dacă avem încredere în ei să isi faca bugetele, de ce sa nu ii lasam sa isi faca si salariile. Primarii de comune au spus ca daca marim salariile si ne obligati sa marim salariile, pe noi ne-ati nenorocit pentru ca nu mai avem bani”, a completat Lia Olguţa Vasilescu.

Ministrul Muncii a subliniat că în toamnă vom avea o primă variantă pentru legea pensiilor. „Nu am curajul sa spun ca pana in toamna vom avea o lege la pensii. Nu e normal ca persoane care au cotizat 15 ani, sa aiba cuantum la fel cu cei care au pensie sociala dupa ce nu au muncit nicio zi in viata lor”, a precizat ministrul Muncii.