Vaslui, judeţul sărac al României are una dintre cele mai bogate şi frumoase comune. Cum arată colţul de rai din Pădureni

O comună din judeţul Vaslui, unul dintre cele mai sărace judeţe din România, arată ca o adevărată localitate europeană. Are camping, piscină, teatru de vară, sală de spectacole, loc pentru echitaţie, teren de sport cu tribună şi nocturnă, un parc frumos amenajat cu foișoare și terase. mai mult, comuna are chiar şi reţea de canalizare şi staţie de epurare.

07 oct. 2016, 10:49
Vaslui, judeţul sărac al României are una dintre cele mai bogate şi frumoase comune. Cum arată colţul de rai din Pădureni

Este vorba despre comuna Pădureni, care, se află opt kilometri de Huși și este formată din satele Căpotești, Davidești, Ivănești, Leoști, Pădureni (reședința), Rusca, Todireni și Văleni, având o populație de puțin peste 4.000 de locuitori.

Din anul 1990, comuna a fost condusă de acelaşi primar, Temistocle Diaconu. În vârstă de 64 de ani, Temistocle Diaconu a fost înainte de Revoluție învățător, directorul căminului cultural din comună şi coordonatorul ansamblului folcloric „Stejărelul”.

„Chiar după desființarea CAP-urilor, oamenii au fost înțelepți, nu au distrus nimic, la propunerea mea, și am reușit să creăm un sector de gospodărire comunală. Înțelepciunea lor a fost răsplătită, pentru că și-au dat seama că dacă le-ar fi distrus, am fi fost mult mai săraci decât eram”, a povestit Temistocle Diaconu pentru hotwews.ro.

Satele erau îngropate în noroaie şi mi-am dorit să aduc civilizaţia. După asfaltare şi aducţiuni apă, am modernizat şcoli, grădiniţe, dispensare şi am făcut un cabinet stomatologic. Avem şi un centru de zi pentru 30 de copii cu risc de abandon şcolar”, a spus, pentru „Adevărul”, gospodarul satului.

Pentru ca localitatea să arate cum arată astăzi, primăria a obținut fonduri externe: inițial SAPARD și PHARE, iar apoi, după aderarea României la UE, fonduri europene.

Printr-un proiect SAPARD au fost modernizați 4,3 kilometri de drum între 3 sate, iar prin fonduri europene s-au construit rețea de canalizare, stație de epurare, alți 7 kilometri de drum și trotuare în satul Pădureni. Cu ajutor financiar de la statul elvețian, un sat a fost alimentat cu apă, mai notează hotnews.ro.

De-a lungul timpului, a fost achiziţionat şi un excavator pentru întreținerea drumurilor, un tractor cu remorcă, autogunoieră și două microbuze.

Toate satele au televiziune prin cablu, iar în comună funcționează două dispensare, două cabinete de medicină de familie, farmacii și un cabinet stomatologic. De asemenea, chiar în centrul comunei, în anul 2000, a fost construită o piscină care a adus sume uriaşe în buget. În apropiere de piscină a fost amenajat în 2014 un teren de echitaţie cu cai şi ponei.

Școala din Pădureni are laborator de informatică și sală de gimnastică.