Venezuela: o femeie a fost împuşcată mortal în timp ce aştepta să voteze

Un atacator a deschis duminică focul asupra unui grup de persoane, ucigând o femeie şi rănind alte trei în timpul unui referendum neoficial organizat de opoziţie în capitala Caracas, potrivit BBC.

17 iul. 2017, 03:15
Venezuela: o femeie a fost împuşcată mortal în timp ce aştepta să voteze

Coaliţia din opoziţie a Unităţii Democratice a declarat că o bandă pro-guvernamentală „paramilitară” a deschis focul asupra unui grup de persoane, aflate în cartierul Catia din capitala Caracas, care participau la referendum.

„Ziua a fost marcată de uciderea unei femei care îşi exercita drepturile”, a declarat liderul opoziţiei, Freddy Guevara, în legătură cu uciderea lui Xiomara Escot. Preşedintele Maduro, a denunţat plebiscitul ca fiind ilegal şi lipsit de sens.

Venezuela se confruntă cu grave probleme economice din cauza inflaţiei galopante şi a scăderii preţului petrolului. Din luna aprilie şi până în prezent, peste 100 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma protestelor de stradă.

Aproape 7,2 milioane de venezueleni au participat duminică la consultarea simbolică organizată de opoziție împotriva președintelui Nicolas Maduro și a intenției acestuia de creare a unei adunări constituante în vederea modificării Constituției, au anunțat rectorii universităților care au supervizat acest scrutin neoficial, după numărarea a 95% din buletinele de vot, transmite AFP.

Venezuela „a transmis un mesaj clar executivului național și întregii lumi”, a declarat rectorul Universității Centrale din Venezuela, Cecilia Garcia Arocha, precizând că 6.492 381 de persoane au votat în țară și 693.789 în străinătate.

Cifra nu este departe de voturile totale, de 7,7 milioane, în favoarea opoziției la alegerile parlamentare din decembrie 2015. 

Acest scrutin simbolic a fost convocat de parlament, controlat de opoziție, pentru a exprima nemulțumirea față de intenția lui Maduro de a crea o adunare specială care să rescrie Constituția.

Venezuela trece prin cea mai gravă criză economică din istoria sa, cu o penurie acută de bunuri de bază și cu cea mai mare rată a inflației din lume. Peste 90 de persoane au fost ucise în protestele anti-guvernamentale care au loc aproape zilnic din aprilie.

Maduro, care refuză să demisioneze, a convocat de asemenea propriul scrutin pentru a doua parte a acestei luni pentru a alege adunarea specială. Opoziția consideră că planurile sale de schimbare a Constituției sunt o încercare de consolidare a controlului asupra puterii. 

Liderii opoziției au salutat rezultatul scrutinului de duminică, spunând că a fost un succes.

„Astăzi, 16 iulie, demnitatea a câștigat, iar tirania a pierdut”, a spus lidera de opoziție Maria Corina Machado