Venus, un satelit de observație pentru vegetație, va fi lansat pe orbită peste două săptămâni

Venus, primul satelit de observație al vegetației dedicat combaterii încălzirii globale, va fi lansat pe orbită la începutul lui august la 720 km deasupra Terrei.

RomaniaTV.net
20 iul. 2017, 20:33
Venus, un satelit de observație pentru vegetație, va fi lansat pe orbită peste două săptămâni

Venus este destinat monitorizării vegetației și va permite o mai bună înțelegere a ciclurilor vegetației, a dinamicii lor și în special a impactului schimbării climatice„, a explicat joi Jean-Yves Le Gall, președinte al Centrului național de studii spațiale (CNES), în cadrul unei conferințe de presă.

Microsatelitul, instalat la 720 km deasupra Terrei, va fotografia o dată la două zile 110 locuri prestabilite de pe tot globul și va face acest lucru timp de 2 ani și jumătate.

Am încercat să eșantionăm majoritatea ecosistemelor terestre„, explică ing. Gérard Dedieu, din cadrul CNES. „Există locuri la tropice, în zonele agricole, în zone de savană, păduri tropicale și un sit dincolo de centrul polar„, a adăugat el.

Fotografiile, cu o rezoluție de 5,3 metri (fiecare pixel de imagine reprezintă 5,3 metri de teren), vor permite urmărirea evoluției vegetației și agriculturii, precum și cuantificarea fluxului de carbon sau de apă, dar și monitorizarea schimbărilor din soluri și a stratului de zăpadă.

Scopul proiectului este înțelegerea evoluției vegetației, dar și a impactului evenimentelor extreme și a schimbării climatice asupra ecosistemelor naturale și a agriculturii.

Misiunea Venus — „Vegetation and Environment monitoring on a New MicroSatellite” — este un program comun al CNES și al Agenției spațiale israeliene (ISA), al cărui buget se ridică la puțin peste 80 de milioane de euro, împărțite egal între cele două țări.

Satelitul va fi lansat de la Kourou, în Guyana, de o rachetă Vega, la 1 august, la ora locală 22.58 (02.58 GMT, 2 august) și primele date sunt așteptate la 17 august.