Verestoy Attila, unul din liderii UDMR, a murit la 63 de ani

Verestoy Attila, unul din liderii UDMR, a murit, anunţă România TV. Conform unor surse, senatorul era bolnav de cancer la plămâni.

RomaniaTV.net
24 ian. 2018, 10:23

Verestoy Attila, unul din liderii UDMR, a murit., Senatorul Verestoy Attila poate fi considerat Nemuritorul din Parlament. Verestoy este singurul supraviețuitor în Legislativ fără întrerupere, din 1990. De asemenea, este unul dintre cei mai bogați politicieni.  

Informația a fost confirmată de colegii săi parlamentari. Senatorul a încetat din viață la Viena. „Știam că este bolnav, dar speram să treacă peste această încercare. De câteva luni era bolnav, avea cancer”, spus fostul președinte al UDMR Marko Bela. 

„Nu îmi vine să cred, este pentru mine încă viu, om puternic, cu personalitate, a trecut printr-un accident şi a revenit după o luptă cu moartea. A fost şi nu îmi vine în gură sa spun ca a fost, un om care a ştiut să aiba relaţii de comunicare nu doar cu liderii politici, a fost personaj- cheie prin capacit de a convinge, a negocia… Este unul dintre cei mai longevivi parlamentari UDMR, poate s-a încheiat o epocă dacă se confirmă moartea lui, a fost un om de bază în UDMR”, a declarat Peter Ekstein Kovacs la România TV.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, pentru news.ro, că moartea lui Verestoy Attila este o mare pierdere pentru familia sa, pentru UDMR şi pentru comunitatea maghiară, precizând că de la acesta a învăţat consecvenţa, ca niciodată să nu te dai bătut.

Verestoy Attila a participat la înfiinţarea UDMR, la redactarea primei Constituţii, prin munca lui în Legislativul român a lăsat amprente, a fost lider de grup. „Este o mare pierdere”, a spus Klemen.

„De la el am învăţat consecvenţa, că niciodată să nu te laşi bătut, a avut capacitatea de a relua dialogul, de a insista, de a aduce argumente”, a mai afirmat liderul UDMR.

Verestoy Attila a suferit un accident de mașină în anul 2011, în urma căruia a suferit mai multe fracturi. Ca urmare a accidentului, senatorul UDMR a rămas cu un handicap la picior și mergea cu ajutorul unui baston, dar cauza morţii se pare că este un cancer l plămâni. 

Verestoy Attila a terminat Institutul Politehnic din Bucureşti, Facultatea de Tehnologie Chimică. Este unul dintre oamenii a căror viaţă s-a schimbat brusc, în bine, la Revoluţie. Izgonirea lui Ceauşescu l-a găsit cercetător ştiinţific principal la Institutul de Cercetare şi proiectare pentru Chimie Anorganică şi Metale Neferoase din Bucureşti. A intrat în Consiliul Provizoriu de Unitate Naţională (un fel de Parlament la acea vreme) în februarie 1990 pe post de şef al Departamentului Minorităţi. Era în anticamera puterii din România şi nu a mai ieşit de acolo 27 de ani. Este căsătorit şi are un băiat, Attila Verestóy Jr, în vârstă de 39 de ani. 

În 1992, când se formează primul Parlament bicameral post-revoluţie, bazat pe Constituţia din 1991, Verestoy devenea senator de Harghita. Şi-a păstrat mandatul în toate alegerile şi peste toate vremurile. Are locul lui în Parlament şi o poreclă dată de Traian Băsescu, care, în loc să-i micşoreze procentele pe drumul spre Parlament, i le-a mărit: i se spune ”drujba lui Dumnezeu”. Motivul? Implicarea sa în afacerile cu lemn. Acuzaţiile nu au fost dovedite, dar cert este că afacerile familiei sale se desfăşoară aproape în toate domeniile, de la industria prelucrării lemnului, la agricultură, de la produse chimice, alcool şi comunicaţii la transporturi, mass-media şi investiţii financiare. Senatorul UDMR Verestoy Attila este socotit unul dintre cei mai bogaţi politicieni, cu o avere de câteva zeci de milioane de euro.

Potrivit ultimei declaraţii de avere făcute publice, Verestoy Attila deţinea mai multe suprafeţe de teren în Bucureşti, Harghita şi Ilfov, două case în Ilfov, respectiv Cristuru Secuiesc, un apartament în Odorheiu Secuiesc şi alte două în Bucureşti. De asemenea, senatorul UDMR are un autoturism BMV X3 şi un altul Audi S8, o colecţie de bijuterii estimată la 58.000 Euro şi o colecţie de tablouri evaluată la aproximativ 25.000 Euro.

Liviu Dragnea, reacţie pe Facebook

„Am aflat cu tristețe vestea privind trecerea în neființă a lui Verestoy Attila! A fost unul din parlamentarii cu cea mai îndelungată activitate, un lider al UDMR care și-a pus amprenta asupra multor proiecte legislative, esențiale pentru România, dezbătute și adoptate în ultimii douăzeci de ani! Un partener de dialog și de dezbateri constructive! Dumnezeu să-l odihnească!”, a scris Liviu Dragnea pe Facebook.

Ion Iliescu, la moartea senatorului UDMR: Verestoy Attila a promovat o bună relaţie între români şi maghiari

 Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, miercuri, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că Verestoy Attila ” a fost unul din oamenii care a promovat conlucrarea, cooperarea tuturor forţelor politice şi o bună relaţie între români şi maghiari”.

”Am aflat cu mare tristeţe această veste. Attila Verestoy a fost prezent, imediat după Revoluţie, în toate etapele vieţii noastre politice – pe vremea CPUN, apoi parlamentar. A fost unul din reprezentanţii comunităţii maghiare, a UDMR, care a fost prezent în toate activitatea noastră, deschis la cooperarea eficientă a tuturor forţelor politice din ţară”, a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, Ion Iliescu.

El l-a caracterizat pe Verestoy Attila drept ” un om activ, parlamentar până în ultima vreme”.

”Cred că şi în comunitatea maghiară s-a bucurat de prestigiu şi a fost unul din oamenii care a promovat conlucrarea, cooperarea tuturor forţelor politice şi o bună relaţie între români şi maghiari. Îi păstrez o amintire plăcută”, a mai spus Iliescu.