Vernisaj al Doinei Botez la Galeria Romană

Galeria Romană va organiza în data de 20 noiembrie, orele 18.30, un vernisaj al Doinei Botez, artist plastic plecat din România acum 25 ani, cu o bogată activitate profesională, multe participări la expoziții personale și de grup internaționale.

RomaniaTV.net
03 nov. 2014, 16:06
Vernisaj al Doinei Botez la Galeria Romană

Este prima expoziție a Doinei Botez în România după toți acești ani. 60 lucrări, atât uleiuri cât și grafică, așteaptă cuminți la noi în galerie să fie expuse, admirate și, evident, cumpărate.

Evenimentul este prezentat de criticul literar Dan C.Mihăilescu și de criticul de artă Octavian Barbosa.

Cine este Doina Botez

Doina Botez  se naşte la Bucureşti în 1951. Obţine diploma de licenţă în Arte Plastice în 1975 cu bursa de merit  „Ion Andreescu” obţinută în 1974, la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti.

Se dedică ilustraţiei de carte, în special a cărţilor pentru copii, pe lângă pictură şi grafică, devenind şi scenografă la studioul cinematografic românesc de animaţie “Animafilm”.

Începând din 1974 participă la expoziţii colective organizate de Ordinul Artiştilor din România. 

În 1984 obţine o bursă de studiu în Italia în cadrul acordului cultural italo-român. 

În opera sa exprimă anumite aspecte tragice ale dictaturii până apar avertismentele pentru ilustraţiile realizate în cărţile de versuri ale poetei disidente Ana Blandiana. Ulterior autorităţile comuniste îi interzic orice activitate profesională în domeniul ilustraţiei de carte. Acesta este momentul crucial care o determină să ia decizia de a părăsi ţara natală. 

În noiembrie 1989, cu doar o lună înainte de căderea regimului comunist, pleacă în Italia cu inima plină de vise şi speranţe. 

Începând din 1989 trăieşte şi lucrează la Roma, dedicându-se exclusiv picturii şi graficii iar în 2004 devine cetăţean italian. 

Activitatea sa profesională este confirmată de numeroase expoziţii personale în prestigioase spaţii publice şi galerii private din Italia şi din străinătate.

În ianuarie 1996, la invitaţia Guvernului României, cu ocazia expoziţiei „Monumenta Romaniae Vaticana”, realizează o interpretare a „Madone Rumena” donată Sanctităţii Sale Papa Ioan Paul al II-lea. 

În 2000 realizează o operă monumentală care ilustrează un carnaval cu personaje şi simboluri specifice curţii dionisiace, tablou care ornează una dintre cupolele pivniţelor de învechire ale cantinei de artă a casei vinicole   Mastroberardino ad Atripalda (Avellino).

În 2009, în Sala Coloanelor din Castelul Sant’Angelo din Roma, realizează expoziţia personală  „Nosce te ipsum” sub patronatul Direcţiei Speciale pentru Patrimoniul Istoric şi Artistic şi Etno-antropologic şi pentru Polul Muzeal al Oraşului Roma.

În 2013 Skira Editore a publicat albumul monografic “Doina Botez, Il corpo dell’immagine, opere 1989 -2013” editat de Flaminio Gualdoni.