Veste bună. Din ianuarie 2018 românii scapă de mai multe comisioane bancare, printre care cel de interogare a soldului

Românii care folosesc un cont bancar de plăţi cu servicii de bază vor scăpa de comisioanele percepute pentru deschiderea şi închiderea acestuia, precum şi de comisionul pentru retrageri de bani sau comisionul pentru interogarea soldului, potrivit unui act normativ apărut joi în Monitorul Oficial și care se va aplica de la finele lunii ianuarie 2018. În plus, românii cu venituri mici vor scăpa și de alte comisioane.

01 ian. 2018, 10:56
Veste bună. Din ianuarie 2018 românii scapă de mai multe comisioane bancare, printre care cel de interogare a soldului

Măsurile sunt incluse în Legea nr. 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază. Documentul a apărut joi în Monitorul Oficial și se va aplica după 30 de zile de la publicare, adică din data de 27 ianuarie 2018.

Băncile nu vor mai putea să perceapă anumite comisioane pentru conturile de plăţi cu servicii de bază, atunci când este vorba de persoanele fizice cu venituri lunare peste 60% din câștigul salarial mediu brut (momentan, 60% ar fi aproximativ 2.497 de lei).

Concret, instituţiile de credit vor fi nevoite să ofere gratuit următoarele servicii: operaţiunile necesare pentru deschiderea şi închiderea unui cont de plăţi; retragerile de numerar pe teritoriul Uniunii Europene (UE) dintr-un cont de plăţi, la ghişeu sau la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al băncii.

În ceea ce privește persoanele fizice cu venituri lunare aflate sub 60% din câștigul salarial mediu brut sau care în ultimele șase luni au avut venituri cumulate până sub 60% din salariul mediu brut, acestea vor beneficia și de alte gratuități, scrie avocatnet.

Mai exact, în afară de serviciile ce permit toate operațiunile necesare deschiderii și închiderii unui cont de plăți, lista va include serviciile de administrare de cont și serviciile ce permit depunerile de bani în cont. Însă retragerile de bani la ghișee sau bancomate vor fi gratuite doar în România, nu și în alte țări UE. Totodată, în cazul cetățenilor cu venituri mici vor fi gratuite primele 10 operațiuni lunare de plată pe teritoriul UE (debitările directe, plățile cu cardul și transferurile de credit).

De precizat că este vorba de câștigul salarial mediu brut prognozat toamna pentru anul următor de Comisia Națională de Prognoză. De exemplu, câștigul salarial mediu brut prognozat pentru 2018 este de 4.162 de lei, astfel că pragul de 60% amintit mai sus ar fi momentan de aproximativ 2.497 de lei.

Pe deasupra, documentul are o prevedere ce stabilește în mod expres că băncile nu vor putea să ceară comisioane pentru interogarea conturilor de plăți.

Deschiderea conturilor de plăţi cu servicii de bază se va face, fără întârzieri nejustificate, în maximum zece zile lucrătoare de la primirea unei cereri complete. „Consumatorii care nu dețin, la momentul solicitării, un alt cont de plăți, inclusiv un cont de plăți de bază, la nicio altă instituție de credit din România beneficiază de deschiderea unui cont de plăți cu servicii de bază, cu excepția cazului în care consumatorul declară că i-a fost notificată închiderea contului”, este subliniat în actul normativ.

Așadar, un cont de plăți cu servicii de bază va cuprinde servicii de deschidere, administrare și închidere a contului, de depunere de fonduri, de retrageri de numerar și de plăți (debitări directe, plăți cu cardul, transferuri de credit). Aceste servicii vor fi oferite de bănci în măsura în care ele deja sunt oferite consumatorilor care au alt fel de conturi de plăți decât cele de bază.

Băncile care vor percepe comisioane pentru serviciile gratuite stabilite de Legea nr. 258/2017 în cazul conturilor de bază vor risca să fie amendate cu sume cuprinse între 10.000 şi 50.000 de lei. În plus, instituţiile vor putea fi obligate să restituie banii încasaţi ilegal, altfel vor risca amenzi între 50.000 şi 100.000 de lei. De constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se vor ocupa reprezentanţii Protecției Consumatorilor, fie la sesizarea consumatorilor sau a asociaţiilor de consumatori, fie din oficiu.