Guvernul vrea să-i ajute pe DATORNICII în franci elveţieni. Anunţul ministrului de Finanţe VIDEO

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a anunţat, miercuri, la Parlament, că, în contextul crizei francului elveţian, propune o nouă variantă de restructurare a creditelor, de care să beneficieze cei care au venituri sub 3.000 de lei, iar rata să scadă cu 240 de lei. 

21 ian. 2015, 10:11
Guvernul vrea să-i ajute pe DATORNICII în franci elveţieni. Anunţul ministrului de Finanţe VIDEO

Darius Vâlcov propune astfel modificarea, prin lege, a ordonanţei de urgenţă privind restructurarea creditelor lansată în iunie 2014, cunoscută drept „Electorata”, prin mărirea plafonului pentru venituri de la 2.200 lei brut la 3.000 lei brut.

„Proiectul de lege prevede extinderea sferei de cuprindere în schema programului, prin creşterea venitului brut cu care debitorii se încadrează, de la 2.200 lei brut la 3.000 lei brut, astfel că vor putea beneficia de schema de restructurare 1,05 milioane persoane, cu 200.000 persoane mai mult„, a declarat Darius Vâlcov.

Ministrul a arătat că va creşte totodată deducerea specială pentru credit de la 900 la 1.500 lei lunar, echivalent cu maxim 240 lei reducere lunară a impozitului pe venit.

„În funcţie de veniturile fiecăruia, se poate reduce pana la 240 de lei pe luna, daca se vor aproba prevederile pe care le-am propus de modidicare a Ordonanţei 46. (…) Creditul se prelungeşte, vorbim de la caz la caz. Aşa este la orice prelungire, practic suma finala e putin mai mare. Tocmai de aceea intervine statul pentru a aplica această deducere de 240 lei”, a explicat Vâlcov.

Acordarea deducerii speciale (a creditului fiscal) se va aplica din luna imediat următoare rescadenţării creditului, comparativ cu o decalare de 2 ani în varianta anterioară. Impactul bugetar pentru această măsură a fost estimat la 0,1-0,15% din PIB.

Dacă propunereaâe va fi adoptată, modificările ar putea intra în vigoare de la 1 martie.

CITEŞTE ŞI Criza francului elveţian, dezbătută în comisia de specialitate a Camerei Deputaţilor

Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor discută în şedinţa de miercuri despre măsurile necesare pentru diminuarea impactului aprecierii francului elveţian asupra creditelor acordate în această monedă.

La dezbaterea din cadrul Comisiei Buget-Finanţe mai participă, din partea conducerii BNR, directorul Supreavegherii, Nicolae Cinteză, şi directorul pe Stabilitate Financiară, Ion Drăgulin. Printre participanţi se mai numără preşedintele Patronatelor Bancare şi al Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, şeful ANPC, Marius Dunca, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, Alin Iacob, precum şi unul dintre membrii fondatori ai asociaţiei Parakletos, condusă de avocatul Gheorghe Piperea.

Guvernul a aprobat în vara anului trecut o ordonanţă de urgenţă pentru restructurarea creditelor care acordă persoanelor fizice o reducere fiscală dacă acestea beneficiază de scăderea dobânzii de către bancă cu până la 35% pentru o perioadă de doi ani.

Ordonanţa s-a dovedit însă neatractivă atât pentru bănci, cât şi pentru clienţi, astfel că, potrivit unor surse din sistemul bancar, până la începutul acestui an nu au fost înregistrate restructurări de credite pe baza actului normativ.