Veste bună pentru români privind concediile medicale şi indemnizaţile de şomaj

Şomerii care beneficiază de indemnizația de șomaj și care își întrerup șomajul pentru a intra în concediu medical nu mai sunt afectați de stabilirea bazei de calcul pentru contribuția la asigurări sociale (CAS) prin raportare la câștigul salarial mediu brut, potrivit unor modificări recente la Codul fiscal. Baza de calcul la CAS în acest caz e acum chiar indemnizația brută de asigurări sociale. Noua bază e mai avantajoasă pentru că se plătește mai puțin în felul acesta din indemnizația de șomaj.

09 feb. 2018, 16:48
Veste bună pentru români privind concediile medicale şi indemnizaţile de şomaj

Baza de calcul pentru stabilirea CAS în cazul șomerilor ce beneficiază de concedii medicale și indemnizații de șomaj este acum valoarea indemnizației, iar nu 35% din câștigul salarial mediu brut, potrivit ultimelor modificări aduse Codului fiscal prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2018, act ce a fost deja publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 125 din 8 februarie 2018, deci, în vigoare la acest moment.

Măsura e venită să protejeze veniturile persoanelor aflate în concediu medical și care beneficiază de indemnizație de șomaj, astfel încât să nu le fie afectat venitul net. Înainte ca schimbarea să se aplice, baza de calcul se raporta la salariul mediu pe economie, ceea ce făcea să se ajungă în situații absurde cu sumele datorate drept CAS, fiind mult prea mari.

Potrivit avocatnet.ro, pe perioada cât șomerii sunt în concediu medical (și primesc banii de șomaj), baza de calcul la CAS este cuantumul brut al indemnizației de șomaj, iar nu suma reprezentând 35% din câștigul salarial mediu brut. Prin urmare, indemnizația netă, adică banii cu care rămân șomerii în buzunar sunt ceva mai mulți.