Veste bună pentru români! S-a votat o nouă zi naţională

Senatul a adoptat, în calitate de primă Cameră sesizată, în şedinţa plenului de miercuri, o propunere legislativă privind instituirea pe 14 septembrie a Zilei Naţionale a Constructorului.

10 oct. 2018, 15:37
Veste bună pentru români! S-a votat o nouă zi naţională

„Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile neguvernamentale pot organiza manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi Zilei Constructorului”, prevede propunerea legislativă.

Iniţiatorii actului normativ, un grup de parlamentari PSD, explică în expunerea de motive că la 14 septembrie 1895 a fost inaugurat Podul „Anghel Saligny”, cel mai mare la acea dată din Europa şi al treilea din lume.

„Aproape 400.000 de lucrători din domeniul construcţiilor merită o astfel de atenţie. În România este esenţială nu doar o politică de susţinere a investiţiilor, dar şi un răspuns la faptul că forţa de muncă este deficitară, iar tinerii nu mai sunt atraşi de meseriile din construcţii”, se arată în expunerea de motive.

Senatorul USR Radu Mihail a calificat drept „ipocrit” demersul, în condiţiile în care mulţi constructori români nu lucrează în ţară.

„Profesioniştii din construcţii au nevoie de un cadru propice să aibă o activitate profitabilă. (…) Din păcate, guvernarea actuală continuă tendinţa pe care am văzut-o de atâţia ani, investiţiile în infrastructură nu există. Salariile în România sunt care sunt, ceea ce înseamnă că avem constructori care lucrează la Londra, la Roma, la Madrid şi nu în România. Aşa că mi se pare ipocrit să propunem o astfel de sărbătoare minunată, când nu avem constructori în România, ci avem constructori în Europa”, a afirmat, în plen, Radu Mihail.

Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor cu rol decizional în acest caz.