Veste proastă pentru jumătate dintre medicii care au contract cu statul

Din numărul total al medicilor care lucrează în contract cu statul, aproximativ jumătate nu primesc creșterile salariale uriașe, în unele cazuri, aplicabile în sistemul sanitar de stat începând de această lună. Chestiunea a fost subliniată recent de Societatea Națională de Medicină de Familie (SNMF), care arată că nici creşterea veniturilor cabinetelor de medicină de familie nu e suficientă pentru a acoperi cheltuielile lor și a asigura creșteri salariale.

06 mart. 2018, 16:55
Veste proastă pentru jumătate dintre medicii care au contract cu statul

Medicii de familie funcționează în structuri independente și nu se încadrează în marea categorie a bugetarilor. Acesta e și motivul pentru care ei nu primesc, de luna aceasta, salariile semnificativ mai mari, așa cum sunt prevăzute în Anexa nr. II de la Legea salarizării bugetarilor nr. 153/2017 și pe care le-am exemplificat și noi în acest material.

Acest aspect a fost subliniat recent de SNMF într-un comunicat de presă prin care arată că sunt aproximativ jumătate din numărul medicilor care lucrează cu casele de sănătate care nu primesc măririle de salariu atât de discutate zilele acestea. 

„Din circa 40.000 de medici care lucrează în contract cu casele de asigurări de sănătate, circa 11.256 sunt medici de familie şi încă aproximativ 10.000 sunt medici din cabinetele independente din ambulatorul de specialitate. Adică, aproximativ jumătate din medicii din sistemul public nu vor fi beneficiari ai acestor măriri de venituri, cum nici asistentele lor nu vor putea beneficia de venituri similare colegilor din ambulatorul integrat al spitalelor. (…) Finanţarea medicinei de familie a rămas, ca pondere, la 5,88% din bugetul sănătăţii. Din acest procent se acoperă cheltuielile necesare funcţionării cabinetelor, taxe, impozite şi venitul a 11.256, de medici de familie, aproximativ 16.000 de asistenţi medicali, dar şi alt personal angajat”, scrie în comunicatul SNMF.

Alocarea mai multor bani de la buget, soluția pentru salariile medicilor de familie

Legea salarizării nu tratează în niciun fel aceste categorii de salariați din sănătate, pentru că nu ar avea cum, ei nefiind bugetari. Prin urmare, nu se pot stabili ținte salariale pentru aceștia ori procente de creștere. Pentru ca salariile lor să crească, e nevoie în primul rând ca prin bugetul sectorului de sănătate să se acorde mai mulți bani pentru aceștia.

„Pentru 2018 a fost operată o creştere a venitului cabinetelor de 15-17%, dar aceasta va fi consumată majoritar de creşterea preţului la utilităţi, telefon, redevenţe etc, toate calculate în funcţie de cursul euro. Fiscalitatea din anii 2016 şi 2017 a fost, de asemenea, extrem de severă pentru cabinetele noastre şi încă plătim sume consistente aferente anilor precedenţi (…) Toate aceste precizări sunt necesare pentru a nu crea şi mai multe tensiuni datorate acestui dezechilibru din sistemul medical”, mai arată cei de la SNMF, potrivit avocatnet.ro.