Veste şoc, a murit unul dintre cei mai mari săritori cu schiurile din istorie. Are cinci titluri olimpice şi a fost recordman la zbor

Matti Nykanen, schior finlandez care a concurat în perioada 1981-1991 şi considerat unul dintre cei mai mari săritori ai tuturor timpurilor, a murit luni, la vârsta de 55 de ani.

RomaniaTV.net
04 feb. 2019, 11:53
Veste şoc, a murit unul dintre cei mai mari săritori cu schiurile din istorie. Are cinci titluri olimpice şi a fost recordman la zbor

Matti Nykanen (născut 17 iulie, 1963) era considerat încă din timpul vieţii o figură legendară a săritorilor cu schiurile. În palmaresul său figurează cinci titluri de campion olimpic (două la Sarajevo 1984 – una cu echipa, una la invidual pe trambulina mare; trei la Seul 1988 – una cu echipa, una la invidual pe trambulina mare, una la trambulina normală).

De asemenea, Marrin Nykanen are nouă medalii la Campionatele Mondiale, dintre care cinci de aur, cinci medalii la Mondialele de Zbor cu Schiurile (una de aur), patru Cupe Mondiale câştigate şi, de asemenea, a fost de două ori câştigător al Turneului celor Patru Trambuline (1983, 1988). Dintre băieţi, doar polonezul Adam Malysz mai are în palmares patru Cupe Mondiale câştigate.

Matti Nykanen este singurul sportiv din istorie care a bătut de cinci ori recordul mondial la zbor cu schiurile.

După retragerea din activitatea sportivă, Matti Nykannen s-a orientat spre cariera artistică, devenind solist de muzică pop însă a reţinut atenţia mai ales prin comportamentul său violent şi a mai multor incidente, cauzate în principal de consmul de alcool. De altfel, a şi stat în închisoare din cauza acestui comportament, în perioada septembrie 2004-octombrie 2005.

Cauza morţii sale nu a fost dată publicităţii.