Vestele Galbene, reprimate cu sălbăticie: răni grave, mandibule rupte, ochi loviţi, protestatari în comă

"Veste galbene" lovite în ochi, cu mandibule rupte, în comă... Numeroasele răni grave cauzate, în decurs de două luni, în timpul reprimării manifestaţiilor de protest alimentează furia şi resentimentele împotriva guvernului francez şi a poliţiei, constrânsă să le ceară forţelor sale mai multă prudenţă.

17 ian. 2019, 14:32
Vestele Galbene, reprimate cu sălbăticie: răni grave, mandibule rupte, ochi loviţi, protestatari în comă

În centrul discuţiilor, lansatoarele ''flash-ball'' (LBD), care proiectează gloanţe neletale de calibrul 40 mm până la 50 de metri distanţă şi care au cauzat răni la cap şi la ochi: în jur de 50 de persoane şi-au pierdut un ochi de la începutul mişcării sociale împotriva politicii fiscale a lui Emmanuel Macron.

Din acest motiv, Avocatul Drepturilor, Jacques Toubon - autoritate administrativă şi independentă însărcinată cu apărarea drepturilor cetăţenilor, echivalentul românesc al Avocatului Poporului - a cerut suspendarea folosirii acestui tip de armă, potrivit Agerpres.

În centrul oraşului Bordeaux (sud-vest), doi manifestanţi "veste galbene" au fost cât pe ce să-şi piardă viaţa în acelaşi loc, la cinci săptămâni distanţă. La mijlocul lui decembrie, Jean-Marc Michaud, un horticultor cvadragenar din Charente-Maritime, a avut partea dreaptă a feţei zdrobită de un glonţ de cauciuc semi-rigid, proiectat cu peste 300 de km pe oră şi care i-a smuls un ochi. Sâmbăta trecută, Olivier Beziade, un pompier voluntar din Bordeaux, tată a trei copii, a fost atins la tâmplă: de atunci el este spitalizat, în stare de inconştienţă.

Potrivit unei surse din cadrul poliţiei franceze, cel puţin cinci persoane au fost grav rănite numai în ziua de 12 ianuarie, "probabil" victime ale unui lansator LBD.

Guvernul deplânge aproape 2.000 de răniţi în două luni din partea manifestanţilor şi 1.000 din partea forţelor de ordine, fără a face mai multe precizări. Însă surse îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu "mutilările în serie", inedite în acest ritm timp de decenii în Franţa. Un colectiv militant, "Să-i dezarmăm", şi jurnalistul independent David Dufresne, au numărat aproape o sută de răniţi grav, în special de tiruri LBD, dintre care 15 şi-au pierdut un ochi, potrivit Agerpres.

Potrivit manualelor de instrucţie, forţele de ordine nu trebuie să recurgă la flash-balls "decât în caz de absolută necesitate" şi "de o manieră strict proporţionată", să nu tragă mai sus de umeri, nici la mai puţin de doi metri de ţintă şi să aibă grijă de eventuali răniţi. Însă aceste reguli nu sunt întotdeauna respectate, atestă înregistrări video care au inundat reţelele sociale, alimentând furia împotriva guvernului şi forţelor de ordine.

Citeşte şi VESTELE GALBENE au protestat şi dumincă. 300 de femei i-au cerut demisia lui Macron VIDEO

Cu toate acestea, guvernul francez îşi susţine forţele de ordine fără să clipească. "Nu am văzut niciodată un poliţist sau un jandarm atacând un manifestant", a afirmat săptămâna aceasta ministrul de interne Christophe Castaner. "Guvernul a adoptat tactica negării, iar aceasta nu face decât să alimenteze furia", îşi exprimă regretul David Dufresne, potrivit Agerpres.

Şeful Poliţiei naţionale franceze, Eric Morvan, le-a amintit totuşi săptămâna aceasta trupelor sale, într-o notă, că utilizarea armelor LBD trebuie să fie proporţionată şi că "trăgătorul nu trebuie să vizeze decât torsul, precum şi membrele superioare sau inferioare".

De la începutul mişcării de contestare, "poliţia poliţiilor" (IGPN) a primit peste 200 de semnalări de violenţe poliţieneşti. În ultimii ani, doar o mână de poliţişti din Franţa au primit o pedeapsă cu închisoarea - cu suspendare - pentru tiruri LBD considerate abuzive.

În centrul discuţiilor, lansatoarele ”flash-ball” (LBD), care proiectează gloanţe neletale de calibrul 40 mm până la 50 de metri distanţă şi care au cauzat răni la cap şi la ochi: în jur de 50 de persoane şi-au pierdut un ochi de la începutul mişcării sociale împotriva politicii fiscale a lui Emmanuel Macron.

Din acest motiv, Avocatul Drepturilor, Jacques Toubon – autoritate administrativă şi independentă însărcinată cu apărarea drepturilor cetăţenilor, echivalentul românesc al Avocatului Poporului – a cerut suspendarea folosirii acestui tip de armă, potrivit Agerpres.

În centrul oraşului Bordeaux (sud-vest), doi manifestanţi „veste galbene” au fost cât pe ce să-şi piardă viaţa în acelaşi loc, la cinci săptămâni distanţă. La mijlocul lui decembrie, Jean-Marc Michaud, un horticultor cvadragenar din Charente-Maritime, a avut partea dreaptă a feţei zdrobită de un glonţ de cauciuc semi-rigid, proiectat cu peste 300 de km pe oră şi care i-a smuls un ochi. Sâmbăta trecută, Olivier Beziade, un pompier voluntar din Bordeaux, tată a trei copii, a fost atins la tâmplă: de atunci el este spitalizat, în stare de inconştienţă.

Potrivit unei surse din cadrul poliţiei franceze, cel puţin cinci persoane au fost grav rănite numai în ziua de 12 ianuarie, „probabil” victime ale unui lansator LBD.

Guvernul deplânge aproape 2.000 de răniţi în două luni din partea manifestanţilor şi 1.000 din partea forţelor de ordine, fără a face mai multe precizări. Însă surse îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu „mutilările în serie”, inedite în acest ritm timp de decenii în Franţa. Un colectiv militant, „Să-i dezarmăm”, şi jurnalistul independent David Dufresne, au numărat aproape o sută de răniţi grav, în special de tiruri LBD, dintre care 15 şi-au pierdut un ochi, potrivit Agerpres.

Potrivit manualelor de instrucţie, forţele de ordine nu trebuie să recurgă la flash-balls „decât în caz de absolută necesitate” şi „de o manieră strict proporţionată”, să nu tragă mai sus de umeri, nici la mai puţin de doi metri de ţintă şi să aibă grijă de eventuali răniţi. Însă aceste reguli nu sunt întotdeauna respectate, atestă înregistrări video care au inundat reţelele sociale, alimentând furia împotriva guvernului şi forţelor de ordine.

Citeşte şi VESTELE GALBENE au protestat şi dumincă. 300 de femei i-au cerut demisia lui Macron VIDEO

Cu toate acestea, guvernul francez îşi susţine forţele de ordine fără să clipească. „Nu am văzut niciodată un poliţist sau un jandarm atacând un manifestant”, a afirmat săptămâna aceasta ministrul de interne Christophe Castaner. „Guvernul a adoptat tactica negării, iar aceasta nu face decât să alimenteze furia”, îşi exprimă regretul David Dufresne, potrivit Agerpres.

Şeful Poliţiei naţionale franceze, Eric Morvan, le-a amintit totuşi săptămâna aceasta trupelor sale, într-o notă, că utilizarea armelor LBD trebuie să fie proporţionată şi că „trăgătorul nu trebuie să vizeze decât torsul, precum şi membrele superioare sau inferioare”.

De la începutul mişcării de contestare, „poliţia poliţiilor” (IGPN) a primit peste 200 de semnalări de violenţe poliţieneşti. În ultimii ani, doar o mână de poliţişti din Franţa au primit o pedeapsă cu închisoarea – cu suspendare – pentru tiruri LBD considerate abuzive.