Veşti bune de la Marie Curie: Pericolul vital a trecut pentru cei şapte copii cu sindrom hemolitic-uremic

Pericolul vital a trecut pentru toți cei șapte copii cu sindrom hemolitic-uremic care se află internați la Spitalul "Marie Curie", a declarat vineri șeful Secției de Nefrologie, Mihaela Bălgrădean.

19 feb. 2016, 09:00
Veşti bune de la Marie Curie: Pericolul vital a trecut pentru cei şapte copii cu sindrom hemolitic-uremic

„Putem spune că pericolul imediat, deci pericolul vital, a trecut pentru toți”, a afirmat medicul.

Următoarele externări se vor face pe etape, întrucât tratamentul în această boală își are un anume curs.

„Primii pași, sigur, i-ați auzit deja, se leagă de întreruperea dializei. După care noi urmărim dacă acești copii urinează suficient pentru a scoate și sondele urinare cu care noi monitorizăm cantitatea de urină și acest lucru poate să dureze una sau două zile. În același timp, urmărim dacă ei se hrănesc suficient pe cale orală, deci dacă putem să îi încredințăm familiilor. După aceea trebuie suprimată în totalitate medicația pe care o primesc. Fiecare are altă formă de boală și la fiecare vom hotărî evoluția clinică și momentul externării în funcție de aceste lucruri”, a explicat șeful Secției de Nefrologie, Mihaela Bălgrădean.

Ea a spus că, în prezent, mai sunt dializați peritoneal cinci copii.

„Internați la Nefrologie sunt patru, doi dintre ei sunt deja fără dializă peritoneală, cu o evoluție din ce în ce mai bună, în timp ce ceilalți doi urmează încă acest tratament de dializă peritoneală. Este un tratament mai lung pe care îl hotărâm a fi întrerupt în momentul în care apare o diureză, deci copilul reușește să urineze o cantitate suficientă care să ne spună nouă că nu mai există pericole acute imediate. Ceilalți trei copii care se află pe secția de Terapie Intensivă au evoluție staționară și ei fac dializă peritoneală; nu s-au înregistrat evenimente negative în evoluția lor. Primesc o cantitate mică de alimentație pe cale orală”, a susținut medicul nefrolog, potrivit Agerpres.

Potrivit acesteia, boala are „o relație cu anumite alimente”, cu modul lor de preparare, de igienă.

„În acest sens, spălatul mâinilor înainte de folosirea unor alimente precum carnea, ouăle, brânza este extrem de important. La fel de important este felul în care pregătim alimentele, mă refer la modalitatea de fierbere a cărnii de vită, dar și a celei de pasăre care trebuie fiartă timp îndelungat, trei-patru ore, cel puțin, pentru ca apoi să fie preparată sub formă de supă sau piureuri. Aceeași grijă trebuie să o avem în legătură cu modul de preparare a laptelui care trebuie pregătit cu apă îmbuteliată. Fructele și legumele trebuie foarte atent spălate, ținute în mai multe ape”, a arătat medicul.

Citeşte şi: Unii părinţi ai copiilor internaţi cu sindromul hemolitic-uremic vor să dea statul în judecată VIDEO