VEŞTI BUNE pentru PROFESORII care au luat şapte la titularizare

Cadrele didactice care au luat cel puţin nota 7 la concursurile de titularizare din învăţământul preuniversitar în ultimii 6 ani şi care sunt angajate pe perioadă determinată pot fi repartizate pe perioadă nedeterminată în unităţile de învăţământ unde predau, conform modificărilor la Legea educaţiei naţionale aprobate miercuri de Guvern.

RomaniaTV.net
09 apr. 2014, 11:02
VEŞTI BUNE pentru PROFESORII care au luat şapte la titularizare

„Guvernul României a aprobat, miercuri, 9 aprilie, în şedinţa de guvern, OUG care modifică art. 253 al Legii nr. 1/2011, ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 106/2014, publicată în MO nr. 238/03.04.2014. În textul aprobat de Guvern, Ministerul Educaţiei Naţionale a adus clarificări în ceea ce priveşte situaţia cadrelor didactice titularizabile, astfel că, pe de o parte, se precizează că nu există două procedee de titularizare diferite, iar pe de cealaltă parte, textul defineşte conceptul de ‘viabilitate a postului’. Articolul precizează că toate cadrele didactice promovate cu minimum 7 la concursurile de titularizare din învăţământul preuniversitar în ultimii 6 ani şi care sunt angajate deja pe baza contractului individual de muncă pe perioadă determinată pot fi repartizate pe perioadă nedeterminată în unităţile de învăţământ unde predau”, precizează un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, decizia se ia în urma şedinţei publice a inspectoratului şcolar judeţean şi numai dacă postul didactic/ catedra sunt vacante şi au viabilitate.

Conceptul de ‘viabilitate a unui post/ unei catedre’ presupune existenţa postului/ catedrei pe durata unui nivel de învăţământ.

„Existenţa şi necesitatea lor se stabileşte de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ, în funcţie de planurile-cadru în vigoare şi de alte variabile specifice judeţului/ municipiului din care face parte unitatea de învăţământ”, susţine MEN.

În acest moment, de modificările operate în art. 253 urmează să beneficieze 3.242 de cadre didactice, promovate cu minimum 7 la concursurile de titularizare din ultimii 6 ani.

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, în şedinţa de guvern, că modificarea a fost determinată de o decizie a Curţii Constituţionale.

CCR a dezbătut pe 27 februarie excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 253 alin. (1) lit. a) şi b) din Legea 1/2011 a educaţiei naţionale, excepţie ridicată de Constantin Ştefania Sidonia în Dosarul nr. 11432/3/2012 al Tribunalului Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal.

„Cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile art. 253 alin. (1) lit. a) şi b) din Legea 1/2011 a educaţiei naţionale sunt neconstituţionale. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Tribunalului Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal”, se arată într-un comunicat al CCR.

Art. 253, declarat neconstituţional, prevede: ‘Cadrele didactice netitulare calificate care au participat la concursul
naţional unic de titularizare în ultimii 3 ani, anteriori intrării în vigoare a prezentei legi, care au obţinut cel puţin nota 7 şi au ocupat un post/o catedră devin titulari ai şcolii respective dacă: a) se certifică viabilitatea postului/catedrei; b) consiliul de administraţie al şcolii respective este de acord’.