Veşti îngrijorătoare: Creierul începe să îmbătrânească la doar 24 de ani

Activitatea creierului uman începe să încetinească şi declinul cerebral începe la vârsta de 24 de ani, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Simon Fraser din Canada.

16 apr. 2014, 18:05
Veşti îngrijorătoare: Creierul începe să îmbătrânească la doar 24 de ani

Studiul a fost realizat pe câteva mii de pasionaţi ai jocului video StarCraft 2 şi a arătat o scădere generală a capacităţilor cognitive care se instalează mult mai devreme decât credeau experţii, scrie descopera.ro.

Participanţii la studiu ating maximul funcţiilor cognitive înainte de a împlini 25 de ani.

După vârsta de 24 de ani, jucătorii au arătat o scădere a vitezei cognitive, despre care se ştie că este importantă pentru a face performanţă”, a spus Joe Thompson, coordonatorul studiului.

„Acest declin al performanţei cognitive este prezent chiar la mai multe niveluri de îndemânare”, a adăugat el.

 Totuşi, există şi o veste bună pentru jucătorii mai în vârstă.

„Jucătorii mai în vârstă, deşi mai lenţi, par să compenseze prin folosirea unor strategii mai simple şi prin folosirea interfeţei jocului într-o manieră mai eficientă decât jucătorii tineri, reuşind astfel să îşi păstreze îndemânarea, în ciuda scăderii vitezei lor cognitive”, a adăugat Joe Thompson.

Studiul, spune Joe Thompson, sugerează faptul că „performanţele cognitive nu sunt stabile la vârsta adultă, ci se află într-o mişcare continuă, şi că performanţele din viaţa de zi cu zi reprezintă un rezultat al interacţiunii constante dintre schimbare şi adaptare”.