Vezi cum ar trebui efectuată autoexaminarea sânilor

Specialistii sustin ca, in intreaga lume, cancerul la san reprezinta a doua cea mai raspandita forma a acestei afectiuni la femei, dupa cancerul de col uterin. In tara noastra, in fiecare an, peste 3.000 de reprezentante ale sexului frumos mor din cauza acestei teribile afectiuni. Astfel, depistarea bolii in stadiul incipient iti poate salva viata. De retinut este faptul ca orice anomalie a tesutului mamar poate fi descoperita prin autoexaminarea sanilor, care ar trebui sa fie efectuata la intervale de timp regulate.

13 nov. 2014, 21:18
Vezi cum ar trebui efectuată autoexaminarea sânilor

Medicii recomanda autocontrolul sanilor inca de la varsta de 20 de ani, mai exact in clipa in care tesutul mamar este dezvoltat complet. Aceasta procedura trebuie efectuata cel putin lunar, in asa fel incat oricare schimbare ce apare in structura sanilor sa poata fi depistata la timp. In fapt, palparea reprezinta o examinare simpla, ce poate fi realizata in doar cateva minute si se efectueaza cu scopul identificarii eventualelor schimbari ale aspectului tegumentului, umflaturi, noduli, pliuri ale tesuturilor ori ingrosari.

CITESTE SI: Ce înseamnă dacă un bărbat are sâni. Află ce boli poate ascunde

Daca simti ca au aparut astfel de manifestari, este indicat sa programezi cat mai repede un consult la ginecolog. Totusi, nu trebuie sa intri in panica! Potrivit statisticilor medicale, 8 din 10 noduli nu sunt cancerosi.

De mentionat este faptul ca si femeile care au ales sa-si puna implanturi mamare ar trebui sa urmeze aceasta procedura de autoexaminare. In acest gen de cazuri, in urma realizarii operatiei, este bine sa iti rogi medicul sa-ti arate unde se termina implantul si in ce loc incepe tesutul mamar propriu-zis, in asa fel incat sa nu ai probleme in timpul autoexaminarii.

Citeste continuarea pe sfatulparintilor.ro