Dan Motreanu, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, URMĂRIT PENAL pentru spălare de bani

Dan Motreanu, vicepreședinte al Camerei Deputaților şi prim-vicepreședinte al PNL, este urmărit penal de procurorii DNA în dosarul lui George Scutaru. Motreanu este suspectat că în calitate de deputat şi membru în funcţie de conducere într-un partid s-a folosit de influenţa pe care o avea şi de autoritatea conferită de funcţia de conducere în partid în scopul obţinerii pentru altul a unui folos necuvenit şi pentru spălare de bani. George Scutaru, fost consilier prezidenţial, este urmarit penal de DNA pentru că ar fi luat mită şi ar fi folosit banii în campania electorală.

02 iul. 2015, 07:08

Dan Motreanu s-a prezentat joi la Direcția Națională Anticorupție pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile.

„Mi s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect în dosarului lui George Scutaru. Nu am voie să spun mai mult. Nu este deocamdată nimic de spus, mi s-a adus la cunoştinţă, n-am citit nimic, urmează altă audiere„, a declarat Dan Motreanu la ieşirea de la DNA. 

CITEŞTE ŞI: Percheziţii la Horia Simu în dosarul retrocedărilor. Prejuciu: 55 milioane euro

Întrebat dacă intenţionează să demisioneze din PNL, Motreanu a răspuns că „în funcţie de evoluţia anchetei, … o să discut cu conducerea partidului şi după următoarea audiere voi lua o decizie”.

De asemenea, întrebat dacă a fost implicat, alături de George Scutaru, în campania electorală din 2008, Motreanu a spus: „Nu e nicio legătură”.

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că în cursul anului 2008, o persoană cu funcție de conducere în administrația locală – denunțător în prezenta cauză – a pretins și primit de la o altă persoană suma de aproximativ 1 milion euro, cu titlu de mită, în schimbul sprijinirii acestuia din urmă în demersurile de punere în posesie cu suprafețe de teren aflate pe raza municipiului Buzău.

„Din banii primiți, aproximativ 700.000 euro, conform unei înțelegeri anterioare, persoana denunțătoare i-a dat lui Scutaru George-Adrian, la data faptelor deputat și membru cu funcție de conducere într-un partid (inculpat în prezenta cauză) suma de 170.000 euro, iar suma de 250.000 euro i-a fost remisă lui Motreanu Dan Ștefan, ambele sume fiind date în același scop, respectiv pentru finanțarea campaniei electorale din 2008 (alegeri locale și generale) a candidaților partidului din care fac parte cele două persoane ultim menționate”, se arată într-un comunicat DNA.

Procurorii mai precizează că „există date că proveniența și modul în care s-au obținut banii erau cunoscute exact de cei doi beneficiari ai sumelor de bani”.

În dosar se efectuează acte de urmărire penale și față de alte persoane, mai spun procurorii DNA.

Citeşte şi: Cum a SPĂLAT George Scutaru ŞPAGA printr-o firmă la care acţionar era şi fiica lui Meleşcanu

Dan Moteanu este la al treilea mandat de deputat, fiind membru al PNL din 1990.

La începutul lunii aprilie, George Scutaru a fost pus sub control judiciar, în dosarul în care este urmărit penal pentru complicitate la luare de mită şi spălare a banilor, după ce ar fi primit 170.000 de euro, o parte din mita de un milion de euro primită de o persoană cu funcţie de conducere din administraţia locală.

Potrivit procurorilor DNA, în anul 2008, o persoană cu funcţie de conducere în administraţia locală, denunţătoare în cauză, a pretins şi primit aproximativ un milion de euro, cu titlu de mită, de la o persoană care i-a cerut să o ajute în demersurile de punere în posesie cu suprafeţe de teren din municipiul Buzău.

Din banii primiţi, conform unei înţelegeri anterioare, persoana denunţătoare i-ar fi dat lui Scutaru, la data faptelor deputat şi membru cu funcţie de conducere într-un partid, suma de 170.000 de euro, „provenienţa şi modul în care s-au obţinut banii fiind cunoscute exact de Scutaru George-Adrian”, susţin procurorii.

„Suma de 170.000 euro, primită în numerar de Scutaru George-Adrian de la denunţător, a fost disimulată prin încheierea de contracte de publicitate, fiind folosită în campania electorală din anul 2008”, au scris procurorii în ordonanţa prin care s-a dispus măsura controlului judiciar.

Potrivit unor surse judiciare, George Scutaru este cercetat într-un dosar în care este vizat Cristinel Bîgiu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Buzău. Bîgiu este suspectat că, în perioada în care a fost prefect al judeţului Buzău, ar fi luat mită pentru a interveni la alte persoane cu funcţii de conducere în vederea stabilirii dreptului de proprietate în cazul unor terenuri din municipiul Buzău.

În acest dosar, fostul ministru al Internelor Cristian David este acuzat că în 2008 ar fi primit 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul de atunci al judeţului Buzău, Cristinel Bîgiu, în vederea stabilirii dreptului de proprietate în cazul unui teren de 15 hectare din municipiu.

CITEŞTE ŞI: George Scutaru, fostul consilier al lui Iohannis, la poliţie pentru controlul judiciar

Procurorii arătau că, în acest caz, mandatarul Adrian Mladin, care acţiona pentru Cecilia Viorica Ştirbulescu în vederea revendicării terenului de 15 hectare situat în municipiul Buzău, ar fi apelat la Valeriu Roger Niţescu, directorul de cabinet al lui Cristian David la Ministerul Internelor la data faptelor, pentru a-l pune în legătură cu prefectul Cristinel Bîgiu, în condiţiile în care dosarul de revendicare era tergiversat. Niţescu i-ar fi spus atunci lui Mladin că nu îl cunoaşte pe prefect, dar că ar putea să intervină Cristian David la Bîgiu.

În decembrie 2014, George Scutaru a fost numit de Klaus Iohannis în funcţia de consilier prezidenţial pentru securitate naţională.

În 6 martie, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru eliberarea din funcţia de consilier prezidenţial pentru securitate naţională a lui George Scutaru, şeful statului spunând că acesta a demisionat din motive personale.